Siewert Öholm till attack mot ”yogabluffen”

”Är inte frågan om några andningsövningar”

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Siewert Öholm.
NYHETER

Yoga på recept – för att råda bot på diabetes?

Humbug, tycker Siewert Öholm, som hellre hade sett att läkaren skrev ut förbön i Uppsala domkyrka.

Nu får den kristna profilen mothugg av flera yogautövare.

– Han har ingen distans, karln. Han är fullkomligt rabiat, säger Carl Johan Rehbinder, yogaförespråkare och tidigare ordförande i Sveriges Asatrosamfund.

Foto: JENNIE REHBINDER
Carl Johan Rehbinder.

Stämningen blev stundtals hätsk i gårdagens avsnitt av SVT Debatt, när Siewert Öholm gick till attack mot den populära träningsformen yoga.

En jättestor ekonomisk bluff, menar den kristna profilen, som fick yoga utskrivet på recept i samband med en diabetesbehandling.

Kan tänka sig förbön

– Jag sa till läkaren att jag inte ville veta av det, men gärna kunde tänka mig ett recept på förbön i domkyrkan. Då blev det en häftig debatt, säger han.

Siewert Öholm vänder sig främst emot vad han beskriver som ett ”obligatoriskt införande” av en ny religion och efterlyser mer eftertanke och reflektion hos gemene yogautövare.

Han tror också att den grasserande yogatrenden är ett uttryck för andliga behov som Svenska kyrkan har misslyckats med att tillgodose.

– Det handlar om att ärligt tala om vad yoga är, nämligen ett bländverk och ett substitut för andligt sökande som har stora ekonomiska konsekvenser för den enskilda, säger han.

Nu får Öholm mothugg av Carl Johan Rehbinder, yogafantast och tidigare ordförande i Sveriges Asatrosamfund.

– Det är helt absurt. Han försöker stigmatisera och demonisera andra trosuppfattningar, det är hans grej, säger han.

Rehbinder tycker att jämförelsen mellan yoga och förbön är hårresande.

”Smutskastning helt utan nyanser”

– Jag trodde han skämtade, karln. Det finns hur mycket forskning som helst som visar på positiva medicinska effekter av yoga. Det är ett typiskt populistiskt smutskastningsförsök, helt utan nyanser, säger han.

En annan yogautövare som reagerat på utspelet är imitatören Göran Gabrielsson, som hamnade i samspråk med Öholm om saken för några dagar sedan.

– Siewert har inte gått på ett enda yogapass. Jag sa till honom att han måste utöva det för att kunna göra en riktig analys. Och det tyckte han väl att det låg någonting i, säger han.

FAKTA

Yoga

Yoga syftar i dagligt tal på en träningsform som har sina rötter i indisk filosofi och bygger på andningsövningar och kroppsställningar som erbjuder så väl träning som avslappning.

Ursprungligen är yoga ett indiskt tankesystem som syftar till att "genom praktiska övningar befria den andliga principen". Yoga har bland annat setts som en metod att förenas med Gud.

De senaste åren har yoga blivit mycket populärt som träningsform i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin