Närkamp om skatter och jobb

Aftonbladet kartlägger taktiken i partiledardebatten

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Fredrik Reinfeldt (M), Göran Hägglund (Kd), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (Fp).
NYHETER

Skattechock mot slöseriattack.

I kväll drabbar de åtta partiledarna samman i höstens enda tv-debatt.

Attackerna kommer handla om jobben – och om vem som är bäst på att leda Sverige.

Temperaturen i svensk politik har skruvats upp rejält de senaste veckorna. Med två år kvar till nästa val haglar attackerna mellan alliansen och de rödgröna som om det vore brinnande valrörelse.

De åtta partiledarna har noga studerat motståndarens förslag inför kvällens drabbning. Och riktar som alltid in sig på de svagaste punkterna.

I går tjuvstartade alliansen med en fika för att fira att det är sex år sedan de tillträdde första gången. De presenterade också en uträkning från finansdepartementet som visar att 15 000 ungdomar skulle förlora jobbet med Socialdemokraternas höjda arbetsgivaravgifter och höjda krogmoms.

Den uträkningen dyker garanterat upp i kväll.

Alliansen kommer också vilja hamra in att Löfvens affärsplan blev en "skattechock”.

Både FP-ledaren Jan Björklund och centerns Annie Lööf vill försöka slå hål på Löfvens image som näringslivets bäste vän.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tänker också försöka slå fast att Löfvens första budget är mycket lik företrädaren Håkan Juholts dito. Av den utlovade S-förnyelsen blev det ingenting, enligt statsministern.

Attackerar om jobben

Får Stefan Löfven som han vill kommer Anders Borgs ovanligt generösa reformutrymme på 23 miljarder att hamna i strålkastarljuset. Det är knappast en högoddsare att S-ledaren vill hamra in att Borg öppnat plånboken för att göra småpartierna i alliansen nöjda och rädda regeringen.
Lika väntat är en attack från S om regeringens jobbpolitik. Där får Löfven eldunderstöd av både V och MP. Konstateranden som "verkligheten håller på att springa ikapp regeringen" finns med i S-ledarens taktik.

Även de sjunkande resultaten i skolan kommer bli ett rödgrönt slagträ i debatten, enligt Aftonbladets källor.

SD står ensamma

För ett år sedan vägrade dåvarande S-ledaren Håkan Juholt att delta i höstdebatten eftersom han skulle stå på samma sida som SD-ledaren Jimmie Åkesson i tv-studion. Det struntar Löfven i så länge han kan markera avstånd mot Sverigedemokraterna. Klart är att SD kommer stå ensamma med sitt fokus på begränsad invandring. Enligt partiets budget går det att spara 11,7 miljarder nästa år på att minska asyl- och anhöriginvandringen med 45 procent.

FAKTA

Så ska de fajtas

Fredrik Reinfeldt (M): Kommer gå till angrepp på Stefan Löfven för bristen av förnyelse. Den nye S-ledarens första skuggbudget visar, enligt Reinfeldt, att S fortfarande fokuserar på skatter och bidrag snarare än jobb. Löfven lägger till och med mer pengar på bidrag än företrädaren Håkan Juholt. Har gått igenom sina resor i landet för att slipa argumenten.

Annie Lööf (C): Attackera Stefan Löfven och kalla flirten med näringslivet för bluff när han vill höja skatterna för företag med närmare 30 miljarder. Även anklaga MP för att ha en klimatpolitik som hotar landsbygden. Har förberett sig med att läsa på, tvätta, städa och springa en runda.

Jan Björklund (FP): Kommer försvara sin skolpolitik med näbbar och klor. Attackera Löfven för skattechock och näringslivsfientlig politik. Fokus även på globaliseringens utmaningar. Har pratat ihop sig med de andra i alliansen, läst på och tagit en promenad i skogen.

Göran Hägglund (KD): Vill prata om den sänkning av pensionärernas skatt och det höjda bostadstillägget som han slogs för i budgeten. Attackera MP för att lägga en budget för "att hela Södermalm ska leva". Som mindre parti viktigt att ta plats och göra något folk minns. Förbereder sig genom att ta det lugnt, sova och äta gott.

Åsa Romson (MP): Visa på skillnaderna mellan MP och alliansens politik. Fokus på klimatet - att satsa på rejäla begränsningar eller låta utsläppen fortsätta. Även fokus på jobb och skola. I går startade MP sin kampanj för mer öppenhet i migrationspolitiken, vilket Romson också vill få in i debatten. Läst på och fått en "energikick" av partikamraterna på kommundagarna i helgen.

Stefan Löfven (S): Fredrik Reinfeldt är huvudmotståndare. Tänker anklaga honom för att göra allt för att rädda småpartierna kvar i riksdagen, till och med äventyra statens finanser. Attacker mot en misslyckad jobbpolitik med Fas 3 och fler långtidsarbetslösa. Även de sämre resultaten i skolan ska användas. Argument: När alla andra länder höjer kunskapskraven satsar Björklund på ettårigt gymnasium.

Jonas Sjöstedt (V): Jobbattack på regeringen. Den som menar allvar med kampen mot massarbetslösheten borde satsa mer på järnvägen och bostadsbyggandet och på fler anställda i offentlig sektor. Vill visa att V har en ansvarsfull ekonomisk politik med mindre budgetutrymme än regeringen. Hoppas få prata om vinster i välfärden eftersom V är det enda parti som tagit ställning för ett vinstförbud. Förberett sig med en god middag med familjen.

Jimmie Åkesson (SD): Förbereder sig på traditionellt vis genom inläsning. Taktiskt handlar det om att tydligt visa att SD är ett alternativ till de övriga sju partierna. Det vill Åkesson göra genom att framför allt lyfta trygghetsfrågorna, som de övriga, helt försummat, enligt SD.