Experten: ”Din dator kan vara med i attacken”

1 av 2
Riksbankens sida ligger nere.
NYHETER

I dag attackerades flera svenska myndigheters och organisationers hemsidor av hackergruppen Anonymous – och din dator kan ha varit med i attacken.

Men det kunde ha varit värre.

– Överbelastas system som styr svensk infrastruktur blir det problematiskt, säger Joakim von Braun it- och datasäkerhetsexpert

I dag fortsatte nätattackerna mot svenska myndigheters och organisationers hemsidor.

Överbelastningsattacken inleddes vid 13-tiden då internettrafiken dramatiskt ökade på flera sajter, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB. 

Det som sker är att tusentals datorer samtidigt laddar ner en stor fil från en hemsida. Ett exempel skulle kunna vara att flera datorer laddar ner en pressbild på riksbankschef Stefan Yngves. Systemet klarar inte av alla förfrågningar och hemsidan blir väldigt långsam eller slås ut, berättar Joakim von Braun, it-och datasäkerhetsexpert.

– Det blir en jättelång kö, säger han.

Din dator kan vara med i attacken

Joakim von Braun tror att tusentals datorer är inblandade i attacken, både i Sverige och utomlands. Men det är inte säkert att alla är medvetna om att de deltar i en hackerattack.

– De finns de som vet och de som inte vet. Folk som inte har ett antivirusprogram på sin dator kan till exempel bli smittade av en trojansk häst som gör att hackers kan gå in och styra din dator och göra den delaktig i attacken, säger Joakim von Braun.

Just nu är 33.281 datorer smittade av virus i Sverige, enligt www.cert.se som lyder under MSB.

En hög siffra, enligt Joakim von Braun.

– Många av de här kan vara smittade av hackergruppen, säger han.

Kunde ha varit värre

Hittills har bara svenska myndigheters hemsidor slagits ut. Att känslig information ska hamna i fel händer på det sättet kan bara ske om it-tekniker öppnar upp hemsidan för mycket när de arbetar förebyggande inför attacken, enligt Joakim von Braun.

Men attackerna kunde ha fått större påverkan på det svenska samhället om till exempel el- och telenät överbelastas.

– Överbelastas system som styr svensk infrastruktur blir det problematiskt. Nu kan man operera folk på Visby lasarett fast kirurgen sitter i Huddingen, men slås kommunikationen ut blir det inte mycket av den operationen, säger Joakim von Braun.

ARTIKELN HANDLAR OM