Turkiet beskjuter Syrien igen

Experten: Konflikten kan trappas upp

1 av 3 | Foto: REUTERS
PROTESTER I HALAFAI En stor demonstration mot Syriens president Al-Assad samlade många efter fredagsbönen i Halafai.
NYHETER

Konflikten mellan Turkiet och Syrien trappas upp.

I kväll har turkisk militär ännu en gång besvarat syrisk granateld.

– Man kan tänka sig att det börjar regna mer bomber, Turkiet har en mycket potent krigsmakt, säger Bo Huldt, professor i säkerhetspolitik och strategi.

Turkiska trupper har i kväll skjutit över den syriska gränsen, ett svar på att Syrien under kvällen besköt den turkiska provinsen Hatay med granateld, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån enligt Reuters.

Enligt Celalettin Lekesiz, provinsens guvernör, ska granaterna landat 50 meter innanför den turkiska gränsen i närheten av byn Asagipulluyas.

Ingen ska ha skadats men turkisk militär besvarade elden omedelbart, sa Lekesiz till den turkiska nyhetsbyrån enligt AP.

Striderna startade i onsdags

Konflikten mellan länderna drog igång i onsdags efter att syriska granater slog ner i Turkiet och dödade fem civila. Nu har Turkiet skjutit mot syriska mål i två dagar i sträck och i går gav det turkiska parlamentet ett tillfälligt klartecken på att gå in på med trupper i Syrien.

Dagens bombning kom dessutom endast timmar efter att den turkiska premiärministern Erdogan uttalat sig om att Syrien inte ska testa Turkiets tålamod.

– Jag vänder mig till dem som försöker testa Turkiets tålamod och beslutsamhet: Det vore ett stort misstag. Vi bluffar inte, sa Erdogan.

Kaoset i Syrien är orsaken

Bo Huldt, professor i säkerhetspolitik och strategi, säger att den kaotiska situationen i Syrien ligger bakom den plötsliga konflikten.

– Den syriska regimen har inte disciplin på sina egna. Vi kan nästan inte bli upprörda, det är kaos i landet, säger han.

Bo Huldt tror att konflikten mellan länderna kan trappas upp.

– Man kan tänka sig att det börjar regna mer bomber. Turkiet har en mycket potent krigsmakt, men samtidigt vill ingen ge sig in ett krig som man fastnar i.

Det troliga är att konflikten pågår ett tag till innan någon stormakt går in och sätter ner foten, säger Bo Huldt.

– Det finns en risk att båda parter väntar på att en tredje part kommer in och säger att nu får det vara nog.

Samtidigt som konflikten mellan Turkiet och Syrien flammat upp pågår striderna mellan regeringstrupper och rebeller inne i Syrien.

Kriget drabbar civila

Enligt videomaterial som publicerats på nätet ska rebellstyrkor ha stormat flygbasen i östra Ghuta-området i torsdags. Attacken ska ha genomförts av en rebellgrupp från staden Duma i Damaskus östra utkant.

Men på fredagen har regeringsstyrkor utsatt flera områden kring Damaskus, inklusive Duma, för hård granateld, uppger lokala aktivister för TT.

En aktivist i Damaskus, som av rädsla för repressalier kallar sig Alexia, beskriver "hemska scener" i Duma. Regeringen använder regelbundet granateld mot bostadsområden där rebeller gömmer sig vilket främst drabbar civila.