Försökte mörda präst med hammare – häktad

1 av 2 | Foto: Per-Olof Sännås
En 24-årig man överföll och slog en kvinnlig präst i huvudet med en hammare utanför Högalidskyrkan på Södermalm. På bilden undersöker polisens tekniker brottsplatsen.
NYHETER

Prästen skulle låsa upp sin bil när hon märkte någon i ögonvrån.

Plötsligt överöstes hon med hammarslag.

– Jag ska döda dig! skrek den misstänkte 24-åringen till prästen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Prästen vid församlingen på Södermalm i Stockholm var orolig när hon gick ut mot bilen efter arbetet på tisdagseftermiddagen.

Redan under måndagen hade den 24-årige mannen kommit förbi kyrkan och pratat med henne.

– Han hade frågat om hon jobbat i Tumba tidigare. Hon sa nej, och tyckte att den här killen verkade obehaglig, säger en källa med insyn i utredningen till Aftonbladet.

På tisdagen hade 24-åringen kommit tillbaka och frågat efter prästen, vilket hon fick reda på senare under dagen.

Överfölls på parkering

När hon skulle lämna sitt arbete bad hon därför en kollega följa med henne till bilen vid kyrkans parkering.

– Hon var orolig att han skulle stå där. Men när de gick ut och såg sig omkring såg de ingen, så kollegan följde inte med hela vägen till bilen, säger Aftonbladets källa.

När prästen skulle låsa upp bildörren dök en person upp bakom henne.

– Han kommer mot henne med bestämda steg och slår henne med hammaren. Hon höjer armen och lyckas värja två slag, men sedan träffar han henne två gånger i huvudet.

– Jag ska döda dig! ska 24-åringen ha skrikit till prästen samtidigt som han slog henne.

Prästens kollega upptäckte snart vad som hänt och rusade ut för att avvärja misshandeln. Även förbipasserande hjälpte till och man kunde snart övermanna den misstänkte 24-åringen som hölls fast till dess att polis kom till platsen och grep honom.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade 24-åringen fått för sig att söka upp personer från sin barndom i Tumba och av en slump sökt upp den kvinnliga prästen. Hon ska däremot inte haft något med 24-åringen att göra.

Häktades

Under fredagen häktades han vid Stockholms tingsrätt misstänkt för mordförsök. 24-åringen misstänks också för olaga hot, då han riktat hotelser mot prästens manliga kollega.

Prästen fick tillbringa natten till onsdag på sjukhus, men kunde sedan skrivas ut.

– Hon är självklart tagen av det inträffade och mår inte bra. Förhoppningsvis har hon inte ådragit sig sådana fysiska skador att det leder till bestående men, säger kvinnans målsägandebiträde Johan Ödlund till Aftonbladet.

Åtal ska väckas 1 november och tingsrätten har beslutat att 24-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

24-åringen är sedan tidigare känd av polisen, men har inte dömts för någon allvarligare brottslighet.

ARTIKELN HANDLAR OM