Lasse Brandebys dödsbo begärs i konkurs

Foto: Anders Deros
BLEV 66 ÅR. Den folkkäre skådespelaren och komikern Lasse Brandeby dog i november 2011.
NYHETER

Här är den nya vändningen i tvisten om Lasse Brandebys arv.

Nu begär Skatteverket skådespelarens dödsbo i konkurs.

– Det är väldigt ovanligt, säger Camilla Brage på Skatteverket.

Den folkkäre skådespelaren Lasse Brandeby var 66 år gammal när han avled i cancer förra året.

Sedan dess pågår en infekterad tvist mellan hans arvingar, framför allt om vem som har rätt till familjens villa i Särö i Kungsbacka.

Bouppteckningen visar att Lasse Brandeby, både genom försäljning och som gåva, fört över hälften av fastigheten till en nära anhörig. Något en annan anhörig tillbakavisat kraftigt.

Lämnade stora skulder

I Lasse Brandebys bolag fanns tillgångar på 63 000 kronor, men han lämnade också stora skulder efter sig. Enligt bouppteckningen rör det sig om drygt två miljoner kronor. Av dem är drygt 330 000 kronor skatteskulder från 2011 som Skatteverket nu vill få tillbaka genom att begära dödsboet i konkurs.

– Det är väldigt ovanligt, men det är ett sätt att undersöka om det finns någon möjlighet för dödsboet att betala tillbaka skulden. Rimligtvis finns det en föraning om att det förhåller sig på det sättet, säger Camilla Brage på Skatteverket.

I en utredningsrapport från Kronofogden den 4 oktober framgår dock att det inte finns några utmätningsbara tillgångar.

För ett par veckor sedan, i slutet av september, polisanmälde dock skådespelarens exfru Lasse Brandebys sambo för stöld.

”Gemensamt beslut”

Anmälan gäller en bil som sambon skulle ha sålt till sig själv, två dagar efter hans död. Bilen var en Toyota Auris, som ska ha sålts för 45 000 kronor trots att marknadsvärdet beräknas till 120 000 kronor. Nu står sambon som ägare.

– Polisanmälan var ett gemensamt beslut. Och det finns mer i det här som jag inte vill gå in på, sa exfrun till Aftonbladet då.

Camilla Brage på Skatteverket kan inte kommentera det enskilda ärendet, men säger att det huvudsakliga syftet med att begära ett dödsbo i konkurs är att utreda om tillgångar som betalats ut eller sålts kort innan eller efter dödsfallet kan återvinnas.

– Om priset varit marknadsmässigt kan man inte göra så mycket. Men om det finns anledning att tro att det varit för lågt kan man genom en process försöka häva köpet eller utbetalningen för att täcka skulden, säger hon.

Aftonbladet har sökt Lasse Brandebys anhöriga.