”Stämmer hovet så stämmer jag också”

Camilla Henemark om skandalbilden och boken om hennes liv: Jag har en strategi

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Camilla Henemark.
NYHETER

Hovet överväger att koppla in jurister mot magasinet Tiden och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Skandalbildens huvudperson kan tänka sig att göra gemensam sak.

– Det vore mycket intressant att hamna i samma förhandlingssal som hov­et, säger Camilla Henemark.

Efter att ha varit en hyllad popstjärna och nöjesprofil dök Camilla Henemark ner i en djup depression med missbruk och hemlöshet som följd.

Nu är hon tillbaka uppe vid ytan igen och om två veckor kommer ”Adjö det ljuva livet”, boken om hennes liv som hon skrivit tillsammans med journalisten och författaren Carina Nunstedt.

De senaste åren har de mediala stormarna kring Camilla Henemark mest handlat om hennes relation till kungen. Hon har beskrivits som hans älskarinna, även om hon själv valde ordet lekkamrat. Aftonbladet har tidigare intervjuat flera av de så kallade kaffe­flickorna som bjöds in till kungavännernas exklusiva middagar. De har vittnat om att Camilla Henemark ofta stod i centrum på festerna.

Fick en chock

Själv vill artisten inte avslöja innehållet i den kommande biografin.

– Jag har en strategi med förlaget och den måste vi följa, säger hon, men tillägger att hon räknar med att boken kommer att väcka stor uppmärksamhet.

I veckan fick Camilla Henemark en chock när fotografen Elisabeth Ohlson Wallins satirbild över de inblandade i den så kallade kungaskandalen publicerades i det socialdemokratiska magasinet Tiden.

På bilden ligger Camilla Henemark naken på ett bord, endast täckt av pizzor. Över henne blickar Sveriges monark.

– Jag är inte avsändaren till den där bilden och jag hade inte godkänt den, säger hon.

Liknande situation

Riksmarskalken Svante Lindqvist sa tidigare i veckan att hovet har kopplat in jurister som nu utreder om publiceringen kan få ett juridiskt efterspel.

Om så sker kommer även Camilla Henemark att agera.

– Då stämmer jag Tiden också, säger hon.

– Det vore mycket intressant att hamna i samma förhandling som hovet. Mycket intressant.

Hon har tidigare varit indragen i en liknande rättssak. Den gången var det porrtidningarna Hustler och Aktuell Rapport som publicerade fejkade sexbilder på flera kändisar.

– Flera av de andra fick skadestånd, men inte jag eftersom jag tydligen är en person som man inte kan kränka på grund av saker jag har gjort i mitt förflutna.

Den kommande boken ser hon som en ny chans i livet.

– Det här är en nystart för mig.

Kungen och Camilla hade en ”14-årsförälskelse”

Camilla Henemark, 47, slog igenom som ”La Camilla” i popgruppen Army of lovers 1987.

Under större delen av 80-talet arbetade hon som modell. I kungaboken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken”, som gavs ut 2010, kallas Camilla Henemark ”Kurtisanen” och påstås ha haft ett förhållande med kungen.

Efter att boken publicerats berättade hon att första mötet med kungen var på en middag av privat karaktär som hon blev bjuden till av kungens vänner Christer Gustafsson och Aje Philipson.

– Vi pratade mycket, om allt möjligt. Han är spontan och nyfiken. Och road av att höra om en massa saker som han kanske aldrig får se eller uppleva ute i vanliga livet, när man lever så skyddat som han gör, sa hon om mötet med kungen i en Expressen-intervju.

I ”Den motvillige monarken” påstås kungen ha uppträtt mycket förälskat i hennes sällskap.

– Förälskad är nog fel ord att använda fast det stämmer. Men jag skulle vilja kalla det en 14-årsförälskelse. Fullständigt hjärnförvirrande egentligen. Hade jag satt mig ner och tänkt efter lite så finns det ingen rim och reson i det här. Men vi skämtade bara bort det, sa hon efter publiceringen av boken.

Hon sa även att de diskuterade vem som hade mest att förlora på romansen.

– Han sa att ”Du har väl inget att förlora?” Men jag sa att han har sitt ämbete och kan garva åt det här. Men jag kommer att bli hatad av alla som älskar Silvia, vilket är hela Sverige inklusive mig själv och min mamma.