Började skriva efter otroheten

Makens snedsteg slog hårt mot Astrid Lindgren – letade nya sätt att försörja sig på

1 av 3
var rädd för att bli ensamstående Astrid Lindgren hade en stor rädsla för att bli ensamstående. När hennes man var otrogen behövde hon hitta ett nytt sätt att försörja sig på om det skulle bli skilsmässa. Nu blev det inte så, men det var snedsteget som fick Astrid att börja skriva på allvar och publicerade den ena mästerverket efter det andra.
NYHETER

I en ny bok om Astrid Lindgren avslöjas författarens mörkaste hemlighet – hennes man var otrogen.

Vilket också var anledningen till att hon började skriva på allvar.

– Hon behövde hitta ett sätt att försörja sig och sina barn om det skulle bli skilsmässa, säger författaren Anna-Karin Johansson.

Astrid Lindgren gav oss några av Sveriges mest värdefulla litteraturskatter, som ”Emil i Lönneberga”, ”Alla barnen i Bullerbyn” och ”Pippi Långstrump”.

Nyligen publicerades boken ”Astrid Lindgren i Stockholm” som skildrar hur Astrid som gravid 19-åring flyttade till Stockholm, födde sin son Lasse i Danmark, men sedan var tvungen att lämna kvar honom hos en fosterfamilj – allt för att skydda barnets far som var gift och ställd inför rätta för äktenskapsbrott.

Mörk hemlighet

Boken avslöjar även Astrid Lindgrens mörkaste hemlighet.

– Hennes man var otrogen och det var en bidragande orsak till att hon började skriva på allvar. Det har flera personer i hennes närhet bekräftat för mig, säger författaren till boken, Anna-Karin Johansson.

Astrid träffade Sture Lindgren på sin arbetsplats Kungliga automobil-klubben där även han jobbade. 1931 gifte de sig och tre år senare föddes deras gemensamma dotter Karin.

Vid makens sida

Enligt uppgift till Anna-Karin Johansson hade Astrid misstänkt otroheten en tid.

– Astrid Lindgren fick det här bekräftat av sin man juli 1944 och det tog henne väldigt hårt.

Två månader senare lämnade Astrid in sitt manus till debutboken ”Britt-Marie lättar sitt hjärta”.

– I den skriver hon om att vara ung kvinna och behöva skaffa sig ett arbete, att det inte går ”att förtrösta till enbart ett par snygga ben” och att det verkar vara svårare att behålla en man än att få honom.

Astrid Lindgren hade tidigare varit en ensamstående mamma med problem att försörja sig och skapa ett liv med sin son.

– Hon hade en stor rädsla för att bli ensamstående igen och behövde hitta ett sätt att försörja sig och sina barn om det skulle bli skilsmässa. Nu blev det inte så.

Astrid stod vid sin makes sida fram till hans död 1952 och publicerade under tiden de flesta av sina mästerverk.

”Jag var väldigt, väldigt glad i honom. Han hade en underbar humor och var väldigt snäll. Men jag var aldrig kär i honom”, sa hon enligt boken på 1990-talet.

Astrid Lindgren gifte aldrig om sig. Hon bodde kvar i parets lägenhet på Dalagatan i Vasastan i Stockholm och omgav sig av nära vänner och familj.

Fick som hon ville

Hon besökte ofta sin makes grav på Norra begravningsplatsen i Stockholm, och under en av promenaderna dit ska hon ha sagt:

”Ja, du Sture, nu ska jag snart komma till dig … men du har väl redan skaffat dig någon liten ängel.”

Inför sin död vädjade hon om att få begravas på kyrkogården i Vimmerby bredvid sina föräldrar och sin vän, som hon kallade Madicken. För tio år sedan gick Astrid Lindgren bort och fick som hon ville. ”Så att vi kan gå och spöka om nätterna tillsammans …”

Aftonbladet har förgäves sökt Astrid Lindgrens familj för en kommentar.