Polisen varnar: Betala kontant

Så tömde taxichauffören kundernas konton – med deras egna kortkvitton efter resan

1 av 2 | Foto: Erika Stenlund
Taxibluffen Taxichauffören lurade till sig över 900 000 kronor från kunderna när de betalade med kort. Genom att inte uppdatera bilens kortterminal har föraren kommit över kundernas kortnummer utan att de märkt något. Nu varnar polisen taxikunderna för att betala med kort. ”Själv betalar jag alltid kontant när jag åker taxi”, säger Magnus Nilsson vid Malmöpolisens bedrägerirotel. ( Taxibilarna på bilden har inget med artikeln att göra.)
NYHETER

Taxichauffören lurade till sig över 900 000 kronor från kundernas konton.

Nu varnar polisen för den nya bluffen – och ger rådet att skippa kortet.

– Själv betalar jag alltid kontant när jag åker taxi, säger Magnus Nilsson, kommissarie på Malmö­polisens bedrägerirotel.

Polisen i Malmö har nystat upp en ny form av kortbedrägerier som är svåra att skydda sig mot. I härvan har en taxichaufför i 50-årsåldern kommit över mer än 900 000 kronor.

Bara genom att använda de uppgifter som går att få vid ett helt normalt kortköp.

– Kortinnehavare bör alltid kontrollera sina kontoutdrag. Själv betalar jag alltid kontant när jag åker taxi, säger Magnus Nilsson, kommissarie på Malmöpolisens bedrägerirotel, till TT.

Korrekt kvitto

Bedrägeriet är svårt att upptäcka eftersom köpet går helt rätt till och varken ditt konto eller kort kapas eller skimmas. Till och med ditt kvitto är helt korrekt med dolda siffror i kontonumret.

Men genom att inte göra en förändring i kortterminalen enligt tillverkarens rekommendationer, syns hela kontonumret på den del av kvittot som chauffören eller butiken behåller.

– Det som oroar oss är att kvitton med kortuppgifter är ute i omlopp och ingen cvc-kod i världen kan skydda dig, säger Magnus Nilsson till Metro.

I bedrägerihärvan i Malmö har taxichauffören sparat kvittot med det kompletta kortnumret och till och med köpt andra chaufförers kvitton för att efter några månader genomföra samma transaktion igen.

– Vi har sett liknande tillvägagångssätt tidigare, men aldrig i den här omfattningen och vi misstänker att detta bara är toppen av ett isberg, säger Magnus Nilsson.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att han känner till bedrägeriformen och ser den som en säkerhetsrisk.

Svårt att kontrollera

– Anledningen till att det funkar är att ingen reagerar. Jag antar att det i det här fallet rör sig om köp som är svåra att kontrollera och det är farligt med små summor som inte förändrar saldot nämnvärt, säger Per Geijer.

– Bankerna har system som upptäcker absurda avvikelser, till exempel om du handlar i olika delar av världen inom bara några timmar, men den här typen är inget som de reagerar på.

Bedragaren upptäcktes i somras när en kund som tidigare åkt taxi i Malmö reagerade på att samma köp genomfördes på hans konto igen – trots att han befann sig långt från Malmö.

– Tyvärr landar det till stor del på kunderna att ha koll på sina konton, säger Per Geijer.

SÅ SKYDDAR DU DIG

Kolla på kvittot att dina kontouppgifter är trunkerade, alltså att enbart de fyra sista av de sexton siffrorna syns. Stoppa annars köpet och ta med alla kvittots delar.

”Det finns en risk att det går att skriva ut en kvittokopia men det vet jag inte i dagsläget”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Ha alltid kontroll på ditt saldo och dina kontohändelser.

Lämna inte kortet utan uppsikt, grundregeln är att alltid vara den som sätter kortet i terminalen och slår koden.

Använd kortets chip.

Skrapa bort cvc-koden som finns på kortets baksida, de tre sista siffrorna vid raden där du skrivit din namnteckning.

”Har man hela kortnumret är det lätt att bara vända på kortet och memorera cvc-koden och då kan man till exempel handla på nätet”, säger Per Geijer.

(Källor: Polisen, TT, Per Geijer på Svensk Handel)

SÅ GÅR BLUFFEN TILL

1. När du betalar taxiresan får du ett kvitto med dolt konto­nummer. Men med vissa kortterminaler som inte är uppdaterade enligt tillverkarnas rekommendationer syns alla 16 siffror på den kvittodel som taxichauffören behåller.

2. Taxichauffören har sedan sparat kvittot och även köpt kvitton av andra chaufförer vars terminaler visar hela numret. Bedragaren har då köpt kvittona för 90 procent av summan.

3. Några månader efter att ditt vanliga köp har gått igenom har bedragaren ­genomfört samma transaktion igen med hjälp av en kortterminal och kvittot. Ofta handlar det om små summor som är svåra att upptäcka. I det här fallet cirka 3 200 olika dubbeldebiteringar om totalt 900 000 kronor.