Påvens butler döms till fängelse

NYHETER

Påvens butler, som läckte hemliga dokument från Benedictus XVI:s privata kontor, har dömts till fängelse i ett år och sex månader.

Men han får troligtvis nåd – av påven.

Foto: AP
Påvens butler Paolo Gabriele dömdes till 18 månaders fängelse.

Åklagaren i rättegången mot Paolo Gabriele yrkade på att butlern skulle dömas till tre års fängelse. Kravet framfördes när rättegången avslutades på lördagen.

Förnekade inte brott

Gabriele har inte förnekat brott, men hävdat att han läckte handlingarna för att bekämpa korruption inom katolska kyrkan. Hans försvarare yrkade på att han skulle slippa fängelse.

När domen meddelades – bara ett par timmar efter rättegången – framkom att Gabriele fällts för stöld. Straffet för grov stöld i Vatikanstaten är mellan tre månader och fyra års fängelse, men domstolen sade sig ha funnit förmildrande omständigheter.

Troligt att han benådas

Snart deklarerade Vatikanens talesman Federico Lombardi att det är "högst troligt" att Benedictus, som också är statschef, benådar butlern.

Gabriele skulle annars ha fått avtjäna straffet i Italien: i Vatikanstaten finns inget fängelse.

Förutom den polisutredning som arbetat med fallet, har en kommission av kardinaler granskat uppgifterna, men deras utredning har inte fått åberopas i rätten, vars medlemmar inte är präster.

Åklagarna har inte funnit bevis för att butlern hade medbrottslingar i Vatikanen.

FAKTA

Så fungerar Vatikanens rättssystem

Vatikanens brottsbalk är i stora delar baserad på den italienska.

Varken åklagare, advokater eller domstolens medlemmar är präster.

Straffpåföljden för grov stöld är mellan tre månader och fyra års fängelse.

Han kommer att avtjäna straffet i ett italienskt fängelse eftersom Vatikanstaten inte har något.

Påven har ingen makt i domstolen, men kan som statschef benåda Gabriele.

Det här är Vatileaks

Påven Benedictus butler Paolo Gabriele greps i maj misstänkt för inblandning i "Vatileaks", som handlar om omfattande korruption och svågerpolitik. Skandalen hade skakat Vatikanen i månader.

Bråk om hur Vatikanens bank skötts var en av ingredienserna. Chefen för banken, Ettore Gotti Tedeschi, fick sparken av styrelsen kort innan Gabriele greps.

Det rapporterades i de läckta dokumenten finnas uppgifter om en ärkebiskop som förflyttats till USA efter att ha slagit larm – agerat så kallad whistleblower – om omfattande korruption i Vatikanbanken.

TT-REUTERS

ARTIKELN HANDLAR OM