Guillou sågar polisteorin

Jan Guillou.
NYHETER

Efter Göran Lambertz utspel hopar sig motståndarna.

Polisspåret sågas helt av Jan Guillou:

– Nästa steg blir väl att han tror på tefat.

Lambertz stora motståndare i Quickdebatten, författaren Jan Guillou, 68, håller inte med justitie­rådet – som vanligt.

Jan Guillou menar att polisspåret i Palmeutredningen redan är utrett och avfärdat.

– Det här är oroväckande. Nästa steg blir väl att han tror på tefat. En konspiration skulle inte gå att hemlighålla, någon skulle ha tjänat 50 miljoner kronor, säger Jan Guillou.

”Mördaren väntade”

Han välkomnar Lambertz nya inlägg i samhällsdebatten men säger att det är olyckligt ”att han kommer med så knäppa idéer”.

– Det var bara det här som fattades. Han trasslar in sig värre och värre. Det här är en av de populäraste privatspanarteorierna. Den är roligast, intressantast och mest spännande. Det är ju inte så att det någonsin framkommit något som tyder på att det skulle vara en befogad teori, säger Jan Guillou.

Det kan även förre spaningschefen i Palmegrupp­en, Ingemar Krusell, 78, skriva under på.

– Allt det där är ju strunt. Mördaren stod och väntade. Han behövde ingen walkie-talkie. Det finns inga tveksamheter hos mig eller familjen Palme. De är övertygade om att det var Christer Pettersson som dödade Palme, säger han.

Vänskapen är över

Även om Leif GW Persson stödjer Lambertz i den här frågan är deras vänskap fortfarande förstörd efter Quick-debatten.

– Vi har ingen relation. Jag har bett honom fara åt helvete. Ringer han upp Johan och Therese föräldrar och ber dem om ursäkt och säger att det här var ett jävla snedsteg, då må det vara. Jag är inte långsint på det viset, säger Persson.