I natt kan Venezuela få ny president

Foto: AP
Hugo Chávez.
NYHETER

I dag går Venezuela till val – och i natt kan landet få en ny president.

Både sittande Hugo Chávez och främste utmanaren Henrique Capriles har segervittring.

Resultatet väntas bli mycket jämnt.

Venezuela kan stå inför ett maktskifte.

58-årige Hugo Chávez har varit landets president i 14 år – nu riskerar han förlora makten.

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson menar att Chávez i dag ställs inför sitt hittills största politiska hot.

Små marginaler

Nationen är delad. Enligt opinionsmätningar är Hugo Chávez knapp favorit till att vinna, men marginalerna till oppositionsmotståndaren Henrique Capriles är små, rapporterar Sveriges radio. Totalt finns sex kandidater att rösta på i presidentvalet, men bara Chávez och Capriles ska ha någon chans att vinna.

Resultatet väntas bli mycket jämnt och det finns en rädsla för våldsamheter om segern inte blir klar och koncis för endera parten.

Det är första gången sedan Chávez kom till makten som oppositionen lyckats samla sig bakom en kandidat – 40-årige advokaten Henrique Capriles.

Resultat i natt

Vallokalerna öppnar 12.30, svensk tid, i dag och kommer att hålla öppet i tolv timmar. Utlandsröstandet har dock pågått hela helgen.

Drygt en miljon venezuelaner bor utomlands och många av dem har i internationella medier klagat på att president Hugo Chávez gjort det svårt för dem att rösta.

En stor majoritet av utlandsvenezuelanerna antas sympatisera med utmanaren Henrique Capriles. Men i exempelvis Miami i USA har Chávez lagt ned konsulatet, vilket innebär att de många venezuelanerna där måste ta sig till New Orleans – 140 mil bort.

Valkommissionen CNE har meddelat att preliminära resultat bör kunna börja redovisas vid 21-tiden, alltså 03.30 natten till måndag svensk tid.