Dansk fånge rymde iklädd burka

Foto: Scanpix
Nyborg Statsfængsel.
NYHETER

En 30-årig fånge på Nyborg Statsfængsel i Danmark lyckades i lördags kväll rymma – iklädd burka.

Efter att ha bytt kläder med en kvinnlig besökare gick han, gömd under burkan, helt lugnt förbi vakterna.

– Vi skärpte våra rutiner för besök för ett år sedan. Men nu får vi se om vi ska strama upp dem ytterligare, säger fängelsedirektören Arne Tornvig Christensen till Ekstrabladet.

Den intagne 30-årige mannen hade i lördags besök av en man och en kvinna. Kvinnan var vid ankomsten till fängelset klädd i en heltäckande klädedräkt, en så kallad burka, rapporterar Ekstrabladet.

Bytte kläder

Under besöket bytte fången kläder med den besökande kvinnan och omkring 18.30 lämnade han fängelset tillsammans med den besökande mannen.

Fängelsedirektören Arne Tornvig Christensen vill inte berätta fler detaljer om flykten, men han säger till tidningen Ekstrabladet att man nu undersöker hur rymningen över huvud taget kunde ske. Han utesluter inte att rutinerna för besök kommer att skärpas.

Efterlyst i Europa

På Nyborg statsfængsel sitter några av Danmarks mest kriminellt belastade personer. Fast den aktuella avdelningen, där den förrymda fången satt, är mer öppen, berättar Arne Tornvig Christensen.

– Han har inga gängkopplingar, säger fängelsedirektören till Ekstrabladet.

Polisen på Fyn har efterlyst mannen i hela Schengenområdet och letar just nu efter honom i närområdet.

Kvinnan, som kom till fängelset iklädd burkan, kommer sannolikt att anhållas för att ha hjälpt till med flykten, uppger Ekstrabladet.

Mänskligt fel

Michael Kaj Jensen, förbundssekreterare i Fængselsforbundet, kriminalvårdarnas fackförbund i Danmark, tror att flykten beror på ett mänskligt fel.

Han har själv många års yrkeserfarenhet som kriminalvårdare på ett annat fängelse och är väl bekant med de procedurer som gäller vid besök.

– Om det kommer en person i burka till huvudentrén så blir de stoppade. Sedan kommer det personal och kontrollerar deras identitet. När besöket är färdigt gör man samma sak igen för att försäkra sig om att det är samma person under kläderna, säger han till Ekstrabladet.