Sverige får kritik för kycklingtransporter

160 000 dör på väg till slakteriet

Foto: Bild ur filmen ”Vårt Dagliga Bröd”/Folkets Bio
Maskin med gummifingrar föser kycklingarna upp på ett band och sedan ner i lådor.
NYHETER

Förra året dog 160 000 kycklingar på väg till slakt.

Flera fall utreds som djurplågeri.

Nu får Sverige kritik av EU-kommissionen för att transporterna inte kontrolleras bättre på vägarna, rapporterar SVT.

Varje år slaktas 77 miljoner kycklingar i Sverige. Ungefär 0,2 procent eller 160 000 fåglar dör under transporten till slakteriet.

– Vår djurskyddslagstiftning är ju individbaserad så 160.000 individer är 160.000 individer. Sedan får man ju också titta på att kycklingarna dör i sin naturliga miljö men vi ska ner så nära noll som möjligt, säger djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund till SVT.

Kycklingar som föds upp på konventionella gårdar lever i stora stallar med uppemot 80 000 djur. Tidigare plockades kycklingarna för hand när de skulle lastas till slakteriet. Ofta hyrdes fotbollslag in för att utföra uppgiften. Sedan några år tillbaka används i stället en maskin som med hjälp av gummifingrar föser kycklingarna upp på ett band och sedan ner i lådor.

Kontrollen skärps

Enligt Maria Donis, vd på branschorganisationen Svensk Fågel, jobbar man aktivt med att få ner dödligheten.

- Kronfågel har investerat i nya transportbilar och containers så på sikt tror vi att dödligheten blir lägre, säger hon till Aftonbladet.

Enligt SVT pågår just nu flera förundersökningar om misstänkt djurplågeri i samband med fågeltransporter. Det handlar bland annat om fall där ventilationen inte fungerat vilket gjort att djuren inte fått syre.

Efter kritik från EU-kommissionen skärper nu länsstyrelserna kontrollen av djurtransporter på vägarna.