"Han är Konys son"

NYHETER

På en internatskola i Uganda går flickor som flytt undan livet som sexslavar till LRA.

De är barn som fått barn – med rebeller.

I kvällens "Tillsammans för världens barn" i SVT avslöjar en av flickorna namnet på hennes sons pappa:

– Det här är Konys son.

I mars lades en dokumentär upp på Youtube "Kony 2012". Sjutton dagar senare hade mer än 84 miljoner människor sett filmen.

I dag har klippet mer än 93 miljoner visningar.

Joseph Kony sägs ha kidnappat mer än 30 000 barn och drivit 1,6 miljoner människor på flykt.

Han leder Lord´s Resistance Army, LRA – Herrens befrielsearmé. Barnen tvingas antingen kriga eller bli sexslavar hos rebellerna.

Fick barn efter fem år

I kvällens program av "Tillsammans för världens barn" i SVT visas ett inslag från Paders Girls Acedemy i Uganda. På internatskolan bor flickor som lyckats fly från livet som sexslavar hos LRA i de centralafrikanska skogarna.

De är barn som har fått barn.

En av dem är Prisca Lanyero. Hon blev gravid när hon var 15 år med den man som kidnappat henne. Han förde bort henne när hon var tio år – och ändamålet var att våldta henne om och om igen.

"Han bär namnet Kony"

Varje flicka har en egen historia att berätta.

Doreens är särskilt speciell.

SVT:s Afrikakorrespondent, Johan Ripås, la märke till hennes son Adam och tyckte att han såg bekant ut. När han frågar vem pappan är svarar hon:

– Han bär namnet Kony. Det här är Konys son.

Doreen och Adam hade nyligen flytt från de afrikanska skogarna och gått till fots i dagar innan de fick hjälp.

– Hon tillhörde Kony. Han hade valt ut henne. Men vi ska komma ihåg att Joseph Kony haft hundra fruar och trehundra barn. Det finns många som har Koney som pappa i Uganda, säger Johan Ripås till Aftonbladet.

I slutet av sommaren passade hon på att fly. Kony var inte med henne utan bara 5-10 rebeller.

– När de låg och sov tog hon sonen och stack.

"Han kommer få det svårt"

Doreen har levt långt i från mediebruset. Hon har inte sett Kony-filmen och vet inte om att hennes sons pappa är känd över hela världen.

– Det här är inget som hon skryter om, säger Johan Ripås.

Doreen och hennes medsystrar lever i dag farligt. De är utstötta från sina familjer och byar. Ingen vill veta av dem.

– Alla vet ju att Adam är Joseph Konys son. Många tror att hans fars blod flyter i hans ådror. De sa på skolan, att han kommer att få det svårt. Samhället vill inte ha dom. De kommer tillbaka till bygder där LRA har skurit bort läppar, öron och näsor av folk. De här barnen har lekt i tio år med rebellerna, säger Johan Ripås.

Doreens berättade för honom sin högsta önskan:

– Om vi får vill jag att Adam ska få gå i skola. jag har just kommit hit och har ingenting. Också för min egen del vill jag lära mig lite för att få ett lättare liv.

FAKTA

LRA:

Lord's Resistance Army (LRA) uppstod 1987 ur rebellgruppen Heliga andens rörelse.

Kony vill framstå som en sorts präst eller profet och LRA säger sig vilja skapa en stat baserad på tio Guds bud. Rörelsens religiösa motiv anses dock vara av underordnad betydelse.

LRA opererar vanligen i små grupper om 10–20 personer. Rörelsen var fram till 2006 verksam i norra Uganda och gjorde sig ökänd för sin brutalitet mot civilbefolkningen, som utsattes för mord, våldtäkter och stympningar.

Tiotusentals barn kidnappades för att bli soldater eller sexuellt utnyttjade hushållsslavar. Mer än 1,5 miljoner människor tvingades fly från sina hem och söka sig till bristfälligt skyddade byar upprättade av Ugandas armé.

År 2005 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag häktningsorder för fem av LRA:s ledare: Joseph Kony, Vincent Otti, Okot Odhiambo, Dominic Ongwen och Raska Lukwiya, samtliga anklagade för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Otti och Lukwiya är döda och de övriga befinner sig fortfarande på fri fot (september 2012).

Fredsförhandlingar inleddes 2006 och utmynnade i ett fredsavtal som låg klart 2008. Kony dök dock aldrig upp för att signera detta. I december 2008 inledde Uganda, Kongo (Kinshasa) och det då självstyrande Sydsudan en gemensam offensiv mot LRA. Rörelsen omgrupperades och har sedan dess varit verksam i Centralafrikanska republiken, Kongo (Kinshasa) och Sydsudan.

Källa: Nationalencyklopedin