Mona Sahlin: Löfven visade lust och envishet

1 av 2
Mona Sahlin, 55, f d partiledare (S)
NYHETER

■ ■ Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven får tummen upp av sina partikamrater.

■ ■ Aftonbladet lät Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin och biståndsministern Gunilla Carlsson (M) tycka till om huvudmotståndarnas insatser.

Mona Sahlin:

VAD GJORDE FREDRIK REINFELDT (M) BRA I KVÄLL?

Reinfeldt utnyttjar sin erfarenhet och säkerhet efter alla år på ett bra sätt. Trygg. Argumenterade på ett mycket elegant sätt mot Åkesson i flyktingfrågan. Verkar ha ny energi just nu.

VAD GJORDE STEFAN LÖFVEN (S) BRA I KVÄLL?

Löfven var mycket offensiv och energisk. Bättre debattör än vad jag har sett honom förut. Visade lust och envishet. Utstrålade en återhållen ilska över de orättvisor han ville påtala. Bra att skillnader kom fram.

VAD GJORDE REINFELDT MINDRE BRA I KVÄLL?

Verkligheten är hans värsta fiende. Många siffror talar mot honom. Jobben och resultaten i skolan var tydliga i går. Och ibland blir han väl förutsägbar och tråkig.

VAD GJORDE LÖFVEN MINDRE BRA I KVÄLL?

När han hänvisar så mycket till andra för att få stöd, som SCB och IFAU, så känns det otryggt. Luta dig mer mot de egna argumenten. Och bristen på samordnade besked kändes. Det är två år kvar till valet. Och det finns mycket kvar att visa väljarna.

Gunilla Carlsson:

VAD GJORDE FREDRIK REINFELDT (M) BRA I KVÄLL?

Jag tycker att han var trovärdig och saklig. Han står för ett tydligt ­regeringsalternativ mot en splittrad opposition. Han gav raka besked om Sveriges ekonomi och konkurrensutmaningar och var framtidsinriktad. Han var ödmjuk om hur reformarbete går till och talade till människor om vad förslagen innebär för dem.

VAD GJORDE STEFAN LÖFVEN (S) BRA I KVÄLL?

Jag tror att hans mer aggressiva stil uppskattades av socialdemokratiska kärnväljare.

VAD GJORDE REINFELDT MINDRE BRA I KVÄLL?

Jag tycker att han gjorde en bra insats i debatten.

VAD GJORDE LÖFVEN MINDRE BRA I KVÄLL?

Jag tycker att det blev tydligt i debatten att han inte står för den förnyelse som utlovats. Han kunde inte förklara hur 30 miljarder i ökade skatter leder till fler jobb. Det blir dessutom väldigt osäkert var Socialdemokraterna står om jobbskatteavdraget, rut och rot och valfrihet i välfärden.