De kan få Nobelpriset

1 av 2
Michael Grunstein.
NYHETER

I dag drar utdelningarna av årets fem Nobelpris igång.

Som vanligt är det priset i fysiologi eller medicin som är först ut – och spekulationerna kring vilka som kan komma att kamma hem priserna är i full gång.

Äntligen är veckan då Nobelpristagarna presenteras här.

Från i dag till och med fredag kommer samtliga fem priser att tillkännages, och precis som vanligt är Nobelpriset i fysiologi eller medicin först ut.

Amerikaner tippas vinna

Enligt nyhetsbyrån Reuters ligger amerikanerna David Allis, 61, och Michael Grunstein, 66, bäst till för dagens pris. Nyhetsbyrån tror att de båda kommer att prisas för sina ”fundamentala upptäckter rörande globulära proteiners modifiering och roll i genreglering”.

Nyhetsbyrån tror annars även på ett tredelat pris där engelsmannen Richard Hynes och amerikanen Erkki Ruoslahti tillsammans med japanen Masatoshi Takeichi prisas för sina banbrytande upptäckter kring hur celler kan fästa vid andra celler.

Vinnaren presenteras – i Solna

Även amerikanen Anthony Hunter och den brittiske biologen John Gurdon, tros vara heta kandidater för priset.

I fjol delade amerikanen Bruce Beutler och fransmannen Jules Hoffman priset tillsammans med kanadensaren Ralph Steinman.

Beutler och Hoffman prisades för sina upptäckter rörande aktivering av medfödd immunitet, medan Steinman prisades för sin upptäckt av dendritcellen.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet. Vinnaren presenteras i Wallenbergssalen i Solna klockan 11.30 i dag.