Lindholms comeback – intervjuade fienden i talkshow

Foto: URBAN ANDERSSON
Ola Lindholm och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson möttes när den tidigare barnprogramledaren gjorde comeback med sin liveshow ”Riktig Talkshow”.
NYHETER

Den ene uthängd som knarkare – den andre tidningsmakare och ansvarig för den hårda publiceringen.

På måndagskvällen möttes Ola Lindholm och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson inför publik.

– Välkommen till ”par i terapi”, sa den tidigare barnprogramledaren

Han var Wild Kids-Ola med svenska folket. Älskad och omfamnad som barnens favorit och Kamrat-Postens chefredaktör.

Över en natt förändrades allt när Expressen 2011 avslöjade att programledaren misstänktes för narkotikabrott.

Då rasade hela hans karriär. SVT sa upp kontraktet och han tvingades att lämna KP, samtidigt som han blev måltavla för medias hårda frågor.

– Jagad av hela jävla Sveriges presskår i tre månader, beskrev han själv sin situation i en intervju med DN.

Bjöd in till fisketur

På måndagen hade Ola Lindholm nypremiär för sin liveshow Riktig Talkshow och hans första gäst var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

När skandalen briserade befann de sig på var sin sida om rubrikerna och Ola Lindholm har i efterhand kritiserat Expressen för publiceringen och för tidningens arbetsmetoder.

Han skrev att han aldrig skulle förlåta Mattsson, men på den punkten har Lindholm ändrat sig.

– Jag vill inte vara en person som har en demon på min axel resten av livet som jag aldrig kan förlåta.

Ola Lindholm bjöd till och med in chefredaktören till en fisketur nästa sommar, men med det gjort övergick han till att beskriva hur han upplevde tiden som jagat villebråd och hur Expressens reportrar stod utanför hans hem i fem timmar, sms:ade och ringt var tioende minut för att få en kommentar till anklagelserna.

– I ett blogginlägg förminskade du senare den oerhörda stress och press som dina beslut utsatte mig för och det gjorde mig jävligt illa, sa Lindholm.

Mattsson gick till försvar.

Fälldes för narkotikabrott

– Min avsikt var inte att förminska dig om jag gjorde det ber jag om ursäkt, men jag ville försvara journalistiken och våra arbetsmetoder.

Thomas Mattsson menade att han ville nyansera Ola Lindholms bild av händelsen.

– Det beskrevs i sociala medier som ett drev, men jag tror att väldigt många journalister an intyga att det görs betydligt mer ihärdiga kontaktförsök väldigt ofta med personer som vi ska skriva om.

Ola Lindholm menade att kvällstidningarnas metoder och iver att få en kommentar av den man skriver om gränsar till aggressivitet.

– I samma stund som jag stänger dörren och inte svarar, varför står man då i fem timmar utanför min port?

– Det är ingen som står där och fryser för att det är skoj, det är för att vi har erfarenheter av att människor som granskas ofta ändrar sig efterhand och inser att de vill kommentera, blev Mattssons svar.

Ola Lindholm fälldes för narkotikabrott och dömdes till dagsböter. Sedan dess har han inte synts i tv eller offentliga sammanhang. Efter comebacken var han nöjd.

– Det där gick väl helt ok, sa han.