Mexikansk knarkboss dödad – kroppen stals

Zetas-ledarens kropp stals av beväpnat gäng

1 av 3 | Foto: AP
Lazcano.
NYHETER

Han är misstänkt för inblandning i hundratals mord och kallas "avrättaren"

Nu ska Zetas-kartellens ledare Heriberto Lazcano ha dödats i en eldstrid – med mexikanska marinen.

Sedan stals hans kropp av ”beväpnat gäng”.

Heriberto Lazcano beskrivs som grundare av och ledare i drogkartellen Zetas och var på grund av sin brutalitet känd som "El Verdugo" – "avrättaren".

Nu uppger den mexikanska marinen att han dödats i en eldstrid, skriver AP.

Ytterligare tester ska göras

Två män dödades i skottväxling mellan marinkårssoldater och maffiamedlemmar i den norra gränsdelstaten Coahuila.

I ett uttalande skriver marinen att det finns starka bevis på att en av männen var Lazcano, men la till att ytterligare rättsmedicinska tester krävs för att kunna fastställa identiteten.

Något som kan ligga bakom stölden av Zetas-ledarens lik.

Efter att marinen lämnat över de döda till lokala myndigheter. I gryningen bröt sig ett beväpnat ”gäng” in på ett begravningshem och stal kroppen som tros vara Lazcano, skriver AP.

Mexikanska myndigheter att det enda som nu kan bevisa att det faktiskt var kartellbossen som dog i eldstriden är några fingeravtryck och bilder, skriver AP.

Avhoppare från armén

Lazcanos död skulle vara en stor seger för den mexikanska polisen. Zetas-kartellen, som grundades av Lazcano och andra avhoppare från ett elitförband inom armén, ligger bakom några av Mexikos blodigaste massaker och största fritagningarna från fängelser, skriver AP.

Lazcano misstänks ligga bakom hundratals mord, bland annat det på Francisco Ortiz Franco, som var redaktör på en tidning i Tijuana som ofta rapporterade om narkotikahandel.

Mångmiljonbelopp i belöning utlyst

Ortiz Franco sköts ner utanför en klinik 2004 – mitt framför sina barn.

USA har tidigare utlyst en belöning på fem miljoner dollar och Mexiko la till ytterligare 2,3 miljoner dollar, totalt runt 46 miljoner kronor, till den som kan lämna information som leder till att Lazcano grips, enligt AP.

Under Lazcanos ledarskap har Zetas rekryterat fler torpeder, många av dem ska vara tidigare soldater. Drogkartellen bröt med sina tidigare ledare 2010 och har sedan dess försökt ta kontroll över knarkhandeln i nordöstra Mexiko som tillhört Gulf-kartellen, något som resulterat i mycket dödande.

En ledare greps i helgen

Zetas har gjort sig kända för sin brutalitet genom att offentligt visa upp halshuggna rivaler. I april 2006 mördades två poliser i Acapulco och deras avhuggna huvuden hittades fastspikade utanför en statlig byggnad. "Så att ni lär er respekt", stod det i ett meddelande undertecknat "Z", vid dem.

I går uppgav mexikanska myndigheter att man också gripit Salvador Alfonso Martinez Escobedo, en annan ledare i Zetas-kartellen. Han kopplas bland annat till en massaker där 72 immigranter mördades. Han greps i lördags i norra Mexiko tillsammans med fem påstådda medbrottslingar.

FAKTA

En av Mexikos våldsammaste karteller

Zetas-kartellen grundades av desertörer från elitförband från den mexikanska polisen och militären.

Till en början var de torpeder åt Golf-kartellen men 2010 bröt de sig loss och började utkämpa ett blodigt krig mot sina före detta allierade och myndigheter.

Kartellen ligger bakom några av Mexikos blodigaste massakrer och våldsammaste attacker på myndigheter.