De kan vinna fysikpriset

NYHETER

Higgs eller inte Higgs?

Det är frågan på allas läppar när Nobelpriset i fysik tillkännages klockan 11.45 i dag.

Foto: AP
Peter Higgs.

I går avslöjade Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet att årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till John Gurdon och Shinya Yamanaka.

I dag kliver Kungliga Vetenskapsakademien in i rampljuset då de presenterar årets vinnare av fysikpriset, klockan 11.45.

Higgs är årets snackis

Precis som alltid har spekulationerna om vem som ska plocka hem priset pågått under lång tid, men den största frågan tycks enligt många vara enkel – blir det Peter Higgs eller inte?

Den 83-årige britten presenterade sin idé om att det måste finnas ytterligare en partikel i världen redan på 1960-talet, och när man i somras hittade vad man kallar ”guds partikel” menade många att saken var klar.

Andra menar att det faktum att partikeln hittades först i somras är det som kan lägga krokben för fysikern.

– Möjligen väntar man något år, men enligt min mening kan det ges redan i år. Alla är överens om att det verkligen är Higgspartikeln vi hittade och så vitt jag vet är Peter Higgs redan nominerad, säger den svenske partikelfysikern Jonas Strandberg till TT.

Flera alternativ

Nyhetsbyrån Reuters har sin vana trogen plockat ut ett större antal favoriter inför dagens avslöjande.

Enligt nyhetsbyrån ska ett alternativ vara att amerikanen Stephen Harris och danska Lene Hau tillsammans vinner priset för sin ”experimentella demonstration av elektromagnetiskt inducerad transparens” och ”långsamt ljus”-

Ett annat är att priset går till en trio bestående av de två amerikanerna Charles Bennett och William Wootters tillsammans med kanadensaren Gilles Brassard – för deras banbrytande forskning kring kvant-teleportering.

Först att få fysikpriset var tysken Wilhelm Röntgen, som 1901 prisades för röntgenstrålningen. I fjol vann amerikanerna Saul Perlmutter, Adam Riess och Brian Schmidt priset – för ”upptäckten av universums accelererande expansion genom observationer av avlägsna supernovor.”