Kravaller under Merkels besök

Men tongångarna efter mötet var smått optimistiska

NYHETER

Polis i Aten har under tisdagen skjutit tårgas mot demonstranter.

Upp mot 50,000 upprörda greker uppges befinna sig i huvudstaden för att visa sitt missnöje mot förbundskanslern Angela Merkels besök.

Merkel uttryckte trots allt en vilja att fortsätta Euro-samarbetet med Grekland.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels besök i Grekland har lett till oroligheter och kravaller under tisdagen.

Bara någon timme efter att Merkel landat ska runt 50,000 protesterande ha vallfärdat till huvudstaden Aten.

Stormat barrikad

Tusentals poliser har under dagen varit ute på gatorna för att stävja det redan bubblande missnöjet – och stora delar av huvudstaden har spärrats av inför toppmötet.

Tårgas har även skjutits mot massan av ilskna landsmän under tisdagen.

Demonstranterna ska ha försökt storma en barrikad nära parlamentet, där förbundskanslern och premiärministern Antonio Samaras hållit sina möten.

Mindre gäng av maskerade ungdomar gick i samma veva loss med flaskor och delar av trasigt murverk i sina attacker mot polisen, rapporterar TT.

Ögonvittnen till AFP reportrar ska ha sett hur samma gäng gett sig på rutor till lokala näringsidkare innan kravallpolis avstyrde delar av oroligheterna.

Beskrivs som Hitler

Angela Merkels närvaro i det ekonomisk hårt drabbade Greklands ses som en provokation av många greker, då Tyskland är där i egenskap av en av Europas starkare ekonomier.

Merkel hålls även ansvarig för de hårda, ekonomiska åtstramningar som drabbat landet.

Hon har till och med beskrivits som Adolf Hitler av grekiska tidningar – så mötet var långt ifrån riskfritt redan på pappret.

Från tyskt håll motiveras besöket med att de vill visa sig på grekernas sida.

– Vi är på Greklands sida, och vi vill stötta Greklands strävan efter stabilitet och återhämtning, säger den tyska ambassadören Wolfgang Dolt till statlig television.

Försiktigt optimistisk

Väl på plats i Aten var Merkel försiktigt optimistisk och menade att Grekland tagit en del viktiga steg för att kunna reparera den sargade ekonomin, rapporterar TT.

Förbundskanslern vidhöll även att en tuff åtstramningslinje var den bästa vägen för landet att ta sig ur krisen – en taktik som redan drabbat den missnöjda befolkningen hårt.

– Grekland genomlever en mycket svår period. Ni har redan kommit en bra bit på väg. Trots svårigheterna är det värt det för Grekland att avsluta vad som påbörjats, annars kommer det att bli ännu tuffare, sade Merkel enligt Athens News.

Merkel upprepade samtidigt sin önskan om att hålla Grekland kvar inom Euro-samarbetet, vilket kan beskrivas som en välbehövlig klapp på axeln till landets ifrågasatta politiker.