Rättens oväntade besked: En av medlemmarna friges

Den tvååriga fängelsedomen ändras med omedelbar verkan

1 av 4 | Foto: REUTERS
Ekaterina Samucevich (längst till vänster) friges efter att hennes dom ändrats.
NYHETER

S:t Petersburg, Ryssland.

Rätten i Moskva beslutade tidigare i dag att omedelbart frige en av medlemmarna i punkgruppen Pussy Riot.

– Jag ville protestera, inte förolämpa troende, sade Ekaterina Samucevich, som fick sin dom ändrad.

Aftonbladets Nina Svanberg på plats i S:t Petersburg.

I dag på förmiddagen, klockan nio svensk tid, inledde citydomstolen i Moskva processen gällande punkgruppen Pussy Riots överklagan.

Strax efter 12.30 svensk tid gav rätten sitt besked:

Ekaterina Samucevich, 29, får sin tidigare fängelsedom om två år ändrad. Istället friges hon villkorligen men omedelbart.

De andra medlemmarna friges inte och deras tvååriga fängelsedomar står fast.

En del av rättegången i dag handlade om att Ekaterina Samucevich inte var lika aktiv vid aktionen i Frälsarkatedralen i Moskva i februari tidigare i år. Det höll även vittnenas advokater med om. 

Omfattande polisbevakning

Vid niotiden svensk tid togs Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina och Ekaterina Samucevich in i rättssalen, men utan några advokater. De anlände senare.

Polisbevakningen har varit omfattande. Insatsstyrkor har funnits i närheten av rättssalen och poliser patrullerade området. Det har rapporterats om endast ett mindre antal närvarande Pussy Riot-supporters.

Kräver ny psykologisk undersökning

Inledningsvis la försvaret fram att de vill att man gör en ny psykologisk undersökning av de anklagade, eftersom de hävdar att den förra inte gjordes korrekt, rapporterat bland andra ryska nyhetstjänsten Rapsi. Försvarsadvokaten Violetta Volkova hävdar att den expert som gjorde undersökningen inte var kompetent nog. Experten ska även ha varit ortodox kristen, vilket försvaret hävdar kan ha fördunklat hans omdöme.

Det här avvisades bestämt av åklagarsidan.

"Jag ville protestera"

Ekaterina Samucevich var den första av kvinnorna som uttalade sig. Hon hävdade att deras motiv inte var religiöst, utan politiskt. Hon stod inne i glasburen framför rätten när hon pratade.

– Jag ville protestera, inte förolämpa troende. Det här är vår gemensamma ståndpunkt, det finns ingen splittring inom gruppen, sade Ekaterina Samucevich.

Sedan var det anklagade Maria Alekhinas tur att tala framför rätten, ståendes i glasburen som de alla tre satt i. Rakt framför dem stod flera vakter och bevakade dem konstant.

– Under sju månader av anklagelser, lögner och en ansträngande juridisk process har jag förlorat hoppet, sade Maria Alekhina om förhoppningen att deras sak skulle prövas igen.

Sist av medlemmarna att tala för sin sak och mot den fällande domen var Nadezhda Tolokonnikova. Hon tystades av domaren när hon kritiserade att Putin uttalat sig gillande om fängelsedomen från augusti.

"Religionshat är motivet"

Larisa Pavlova, som för talan för en av dem som anser sig ha kränkts av Pussy Riot, agiterade för att fängelsedomen från i augusti ska stå fast, och hon påpekade även att hon tyckte att rättsprocessen förvandlats till en fars.

– Det enda alternativet till motiv är att Pussy Riot uppsåtligen ville förolämpa de troende i Frälsarkatedralen och deras religion. Deras motiv var religionshat, säger Lev Lyalin, advokat till ytterligare en av de kränkta vittnena.

Unika bilder inifrån fängelset

Tätt inpå andra kvinnor, ytterst spartanskt och isolerade från sina familjer.

Så har fängelselivet för medlemmarna i Pussy Riot sett ut sedan i mars.

De unika bilderna är tagna inifrån kvinnornas celler i kvinnofängelset Cizo-6 i Moskva. De publiceras i senaste numret av den Putinkritiska tidningen the New Times och på tidskriftens hemsida.

Via tidningens sajt går det även att se en intervju med två av medlemmarna inifrån cellerna.

Nadezhda Tolokonnikova, 22, sitter på en säng och berättar, ibland ler hon. Maria Alekhina, 24, delar också cell med flera andra kvinnor.

I bakgrunden syns vita metallsängar och skåp. Det är smutsigt men över ett litet bord har någon lagt en blommig vaxduk.

Har fått stöd av Madonna

Ryska punkgruppen Pussy Riot har blivit världskändisar på bara några månader. De bildades i oktober 2011 och har egentligen bara gjort några få låtar. Kändisskapet beror kanske inte så mycket på fantastisk musik men på deras filmade aktion i Frälsarkatrdralen i Moskva från i februari. Då stormade de kyrkan och framförde en kort men Putinkritisk låt iklädda färggranna balaklavas över huvudena.

Allt lades upp på Youtube och fick en massiv spridning. De unga punkarna, varav två för övrigt också är mödrar, greps misstänkta för att ha hånat den ortodoxa tron. Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina och Ekaterina Samucevich dömdes till två års fängelse i augusti av en domstol för att "ha inspirerat religiöst hat".

De åtalade själva hävdar att deras aktion var politiskt motiverad.

Saken har fått stor internationell uppmärksamhet och världskändisar som Madonna, Yoko Ono och demokratikämpen Aung San Suu Kyi har krävt att gruppen släpps omedelbart.

ARTIKELN HANDLAR OM