De kan få kemipriset

NYHETER

I dag avslöjas det vem eller vilka som ror hem årets Nobelpris i kemi.

Och enligt förhandstipsen kommer priset troligen att hamna i USA – eller Japan.

Nobelveckan är i full gång och efter att pristagarna i fysiologi eller medicin och fysik presenterats under måndagen och tisdagen, har turen i dag kommit till kemipriset.

Kan hamna i USA eller Japan

Klockan 11.45 kommer den Kungliga Vetenskapsakademien att avslöja vem som vinner priset – på en presskonferens i Stockholm, som aftonbladet.se direktsänder.

Den New York-baserade nyhetsbyrån Thomson Reuters har sin vana trogen listat tänktbara kandidater – och med två priser avklarade har nyhetsbyrån prickat rätt i hälften av fallen.

Tänkbara pristagare i kemikategorin är enligt Reuters bland annat amerikanen Louis Brus, 69, som upptäckt en speciell sorts ljuskänsliga nanokristaller med elektriska egenskaper, och den 70-årige japanen Akira Fujishima som upptäckt fotokatalytiska egenskaper hos titandioxid.

Guld och cancerceller

Ett annat alternativ är att priset delas, precis som det gjort tidigare i veckan. I så fall tros japanen Masatake Haruta, 65, och britten Graham J. Hutchings ligga bra till för sina banbrytande upptäckter kring nanopartiklar i guld.

Även amerikanen Allen Bard, 78, nämns bland favoriterna. Han har utvecklat ett elektrokemiskt mikroskop som kan användas för att bland annat identifiera cancerceller.