De får Nobelpriset i kemi

NYHETER

Årets Nobelpris i kemi går till amerikanerna Robert J. Lefkowitz, 69, och Brian K. Kobilka, 55.

Kemisterna får priset för sina studier av G-proteinkopplade receptorer – en forskning som kan ge oss bättre läkemedel i framtiden.

– De är väl värda det här priset, säger professorn Fredrik Leeb-Lundberg som arbetat med båda två.

Kungliga Vetenskapsakademin presenterade sitt beslut på en presskonferens i Stockholm klockan 11.45 i dag.

De båda amerikanerna belönas för sina studier av ”G-proteinkopplade receptorer”.

Kan ge oss bättre mediciner

Enligt professor Sven Lidin, ordförande i Nobelkommittén för kemi, är amerikanernas upptäckter kring receptorerna oerhört viktiga.

– Att veta hur de ser ut och hur de fungerar kan ge oss verktyg för att tillverka bättre mediciner med färre sidoeffekter, säger han.

I dag verkar drygt hälften av världens läkemedel i de receptorer som pristagarna studerat, och drygt 1 000 av kroppens gener kodas för den G-proteinkopplade familjen.

Den svenske professorn Fredrik Leeb-Lundberg har arbetat med både Robert Lefkowitz och Brian Kobilka, och han håller med Sven Lidin till punkt och pricka.

– Deras studier gör det möjligt att liksom parkera ett läkemedel i en specifik struktur. Det gör helt enkelt att framtidens läkemedel kan bli ännu mer effektiva och ge mindre biverkningar, säger han.

Det var i början av 80-talet som den svenske professorn delade labb med de båda pristagarna.

– Jag och Kobilka gjorde våra så kallade postdocs hos Lefkowitz. Det var fantastiskt, en verkligt spännande tid, säger Fredrik Leeb-Lundberg.

Pristagaren chockad

Under presskonferensen ringde Staffan Normark, Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, upp Robert Lefkowitz.

– Jag är väldigt glad, säger den nyblivne Nobelpristagaren.

Kemisten låg och sov när Vetenskapsakademien ringde för att meddela beslutet.

– Jag sover med öronproppar så jag hörde faktiskt inte att det ringde, men min fru armbågade mig i sidan så att jag vaknade till, säger Robert Lefkowitz.

När han förstod att han skulle få Nobelpriset blev han chockad.

– Jag hade ingen aning om att det skulle kunna hända redan i år. Självklart har jag drömt om det här men jag hade ingen aning om detta när jag gick och la mig i går. Men det känns jätteroligt, säger Robert Lefkowitz.

Lefkowitz berättade också att beskedet helt omkullkastar hans planer för dagen.

– Jag hade tänkt klippa mig. Om ni kunde se mig skulle ni förstå att det verkligen behövs, men jag är rädd att jag nog måste skjuta upp det nu. Det kommer att bli en galen dag på jobbet.

Hade kunnat få priset i medicin

Både Robert Lefkowitz och Brian Kobilka har en bakgrund som läkare, och eftersom deras upptäckter har stor betydelse för läkemedelsbranschen menar Fredrik Leeb-Lundberg att lika väl kunnat få priset i medicin.

– Tittar man på Lefkowitz så passar han kanske bättre in på medicin. Men eftersom man ville att de två skulle dela på priset så valde man nog helt enkelt kemi eftersom Kobilka kommer mer i från det området så att säga, säger Fredrik Leeb-Lundberg.

Och han är väldigt glad över att Vetenskapsakademins beslut.

– De har gjort otroligt mycket för förståelsen inom det här området. Framförallt Lefkowitz. Innan han började med detta så var området mer eller mindre som en ”black box”.