Costa Concordias kapten vill ha tillbaka jobbet

1 av 9 | Foto: AP
Francesco Schettino. (Arkivbild).
NYHETER

Efter olyckan som ledde till att 32 personer dog när lyxkryssaren Costa Concordia sjönk vill nu kaptenen, Francesco Schettino ha tillbaka sitt jobb.

Han har nu stämt rederiet Costa Crociere för att få tillbaka sin befattning. 

Schettino har föregått rättegången om ansvarsfrågan kring olyckan och har nu stämt sin förra arbetsgivare.

Själv hävdar Franscesco Schettino att han agerade helt rätt. Den före detta kaptenen hävdar själv att han räddade liv och han kräver att rederiet ska återanställa honom och betala ut den lön han förlorat, skriver La repubblica.

”Riskabel hälsningsmanöver”

Nästa vecka får han den före detta kaptenen veta om han, tillsammans med åtta andra, kommer att åtalas för ansvar för olyckan. Åklagaren kommer på måndag hålla ett kort anförande i rätten att ta ställning till huruvida kaptenen kan åtalas. Schettino är anklagad för att ha genomfört en riskabel ”hälsningsmanöver” som ledde till att fartyget körde på klipporna utanför ön Giglio.

Kaptenen befinner sig för närvarande i husarrest i sitt hem i Meta di Sorrento nära Neapel, men väntas få komma till rätten när experter presenterar analysen från båtens svarta låda.

Drack rödvin

Det var i januari som lyxkryssaren körde på ön Giglio utanför den italienska kusten och gick på grund. Grundstötningen ledde till att 32 personer dog. Schettino anklagas för att ha orsakat olyckan och för att själv ha lämnat fartyget innan alla passagerare var evakuerade.

I slutet av juli fick kaptenen sparken.

Som anledning till hans uppsägning menade rederiet att kaptenen begått brott mot sjölagen. Men också kontraktsbrott som riskerat säkerheten ombord.

Enligt en passagerare som överlevde ska kaptenen ha druckit en hel flaska rödvin till middagen med en ung kvinna, Domnica Cemortan, bara någon timme innan olyckan. De delar av den italienska haverikommissionens rapport som läckte ut i september pekas kaptenen ut som ansvarig för olyckan.