Livstidsdömd frigavs – misshandlade politiker

Slog sönder dörren till toaletten dit den blodige ex-riksdagsledamoten flytt: Jag ska döda dig

NYHETER

Den livstidsdömde mördaren ansökte om tidbegränsat straff och fick det beviljat av Örebros tingsrätt.

Nu har mannen åtalats för att misshandlat en tidigare toppolitiker.

– Jag blev panikslagen, flydde till toaletten och låste in mig, säger politikern.

Den före detta riksdagsledamoten blev flera gånger slagen i ansiktet.

I måndags åtalades den tidigare livstidsdömde 61-åringen för misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak och skadegörelse i Stockholms tingsrätt.

Enligt åtalet har mannen misshandlat en 38-årig kvinna, genom att slå henne flera gånger med knuten näve i ansiktet. Han ska hotat att döda henne, om hon ringer polisen.

Den 38-åriga kvinnan som fram till 2010 var riksdagsledamot, berättar att hon blivit vän med mannen efter att hans släppts från fängelset.

I slutet på september, då han övernattade i hennes bostad i centrala Stockholm, blev hon väckt av mannen som ska ha boxat henne i ansiktet.

– Jag blev chockad, han har aldrig varit hotfull, vi var nära vänner. Men nu fick han ett utbrott. Jag blödde väldigt mycket, säger kvinnan till Aftonbladet.

Krossade toadörren

Hon tog sin telefon, rusade till badrummet, låste in sig och ringde en väninna som larmade polisen, enligt åtalet.

61-åringen uppges ha skrikit att han skulle döda henne om hon ringde polisen. Han krossade fönsterrutan till badrummet, men då kom polisen och grep honom, enligt åtalet.

– Jag tror att det brast för honom och jag råkade vara där. Det kunde hänt vem som helst. Jag har märkt att han mått dåligt under en tid, säger kvinnan till Aftonbladet.

Mannen var 42 år gammal när han dömdes till livstid 1994 av Örebro tingsrätt. Enligt domen hade han kallblodigt avrättat en familjevän, genom att stoppa in vapnet i vännens mun och avlossa två skott. Han fraktade ut vännens nakna kropp på sjön Hjälmaren med roddbåt och sänkte den i vattnet. Mannen ska lurat ut vännen från hans hem och sagt att han ville betala tillbaka pengarna han lånat.

Släpptes ut från anstalten

Förutom för mord dömdes mannen samtidigt för bland annat olaga vapeninnehav och narkotikabrott och avtjänade sitt straff på Kumla och Österåkers anstalt.

Han ansökte sedan tidsbegränsat straff, vilket beviljades av Örebro tingsrätt 2007. Då hade mannen avtjänat knappt 14 år, vilket tingsrätten tyckte räckte för att bifalla hans ansökan.

I motiveringen slår Örebro tingsrätt fast att risken för återfall i brottslighet var så låg att inga åtgärder för att minska risken behövdes.

Vidare skriver tingsrätten att den dömde inte visat tecken på psykisk instabilitet och att han ”har en god förmåga att upprätthålla stabila och nära förhållanden till de personer som är viktiga i hans liv, familj och vänner.”

Aftonbladet har sökt den åtalade 61-åringens advokat för kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM