De spelade huvudrollerna i kungaskandalen

1 av 10
Thomas Sjöbert, författare.
NYHETER

Deanne Rauscher, författare

Då: Journalist och researcher, som också arbetade på ett hem för unga kvinnor med problem. Fick sitt cancerbesked i slutskedet av bokprocessen.

Nu: Frisk och aktuell med ny, omarbetad version av boken ”Männen, makten, mörkläggningen” om bordellhärvan 1976. -Engagerad i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Har skrivit porrklubbsägaren Mille Markovics biografi.

– ”Den motvillige monarken” är egentligen bara skummet på ytan, det finns mer att skriva om. Samtidigt vet jag inte om jag är rätt person. Jag tror att någon annan får göra det. Men boken var ett fantastiskt viktigt projekt som visade en helt ny bild av kungahuset.

Tove Meyer, författare

Då: Nyexaminerad från Journalisthög-skolan, JMK, i Stockholm. Jobbade som researcher på Sveriges Radio. Blev avstängd när boken publicerades.

Nu: Sedan avstängningen hävdes har hon arbetat som frilansjournalist på både SR och SVT. Just nu producent för ”Musikhjälpen”.

– De flesta känner till boken och vill gärna höra om kungen och hans affärer. Till en början var jag lite rädd att hamna i ”kungafacket”, men den har snarare öppnat nya dörrar. Det var ju framför allt Thomas som fick ta de stora smällarna.

– Än i dag känns det inte som historien är helt avslutad. Men det blir nog inte jag som plockar upp tråden.

Daniel Webb, Milan Sevos livvakt

Då: Levde sedan flera år ett enkelt vanligt Svenssonliv med familjen och arbetade i byggbranschen. Skötte förhandlingarna med Anders Lettström.

Nu: Kom in i handlingen i efterspelet när han kontaktades av Lettström som ville ha hjälp att tysta bokens huvudkälla. Har sedan dess skrivit en egen bok om sitt liv.

– När kungaskandalen briserade tvingades jag konfrontera mitt tidigare liv som kriminell igen. Jag har blivit uthängd som en grov brottsling, och det har naturligtvis varit tungt. Samtidigt har boken gett mig mycket positivt. Jag har skrivit en egen bok om mitt liv och fått den utgiven. Det hade jag kanske inte fått annars. Och just nu sitter jag och skriver på min andra bok, en fiktiv roman. Vinden har vänt.

Milan Sevo, ”Gudfadern”

Då: Levde ett lugnt och fridfullt liv, -ensamstående med två söner. Kontaktades via Daniel Webb av -kungens vän Anders Lettström för att tysta bokens huvudkälla, den före detta porrklubbsägaren Mille Markovic.

Nu: Uppger att hans liv inte har berörts speciellt av händelserna kring och efter utgivningen av kunga-boken.

– Själv har jag bara kunnat konstatera att det inte finns någon heder, moral eller stolthet även i den närmaste kretsen kring kungen och hans närmaste, jag kan bara beklaga att det för kungafamiljens del blev väldigt jobbigt och -påfrestande. Samtidigt har de bara sina ”vänner” med Lettström i spetsen att tacka för det.

Mille Markovic, ägde porrklubb

Då: Huvudkälla till -boken ”Den motvillige monarken”. Uppgav att han hade bilder på kungen i komprometterande situationer.

Nu: Bilderna visade sig vara manipulerade. Gav i början av året ut ”Mille Markovic. Bio-grafin”, skriven av -Deanne Rauscher och Beata Hansson.

Aftonbladet har sökt -Mille Markovic för en kommentar.

Camilla Henemark

Då: Artist som pekades ut som kungens ”älskarinna” i slutet av 90-talet. Hade vid den tiden flyttat in på det stödboende som fort-farande är hennes hem.

Nu: Blev extremt efterfrågad i svensk press, dansade i TV4:s ”Let’s dance” och är just nu aktuell med en ny bok, ”Adjö det ljuva livet” som släpps nästa vecka. Ett sätt att ”få sista ordet och sätta punkt”.

– Jag blev runtdragen i skvallerpressen som en rikssköka. Allt som jag hade varit på väg tillbaka till bara raserades. Jag förlorade ett helt år av mitt liv, -säger hon i en intervju med DN.

Kungens kompisar

Då: Barndomsvänner med kungen. Var enligt boken tillsammans med kungen under flera svartklubbsbesök och i umgänget med kaffeflickor.

Nu: Kungen har officiellt sagt upp kontakten med barndomsvännen Anders Lettström som tillsammans med de andra var beredd att betala 625 000 kronor för källornas tystnad. Enligt källor umgås dock vännerna igen, om än mer diskret. Anders Lettström förlorade också sitt styrelse-uppdrag på Oscarsteatern.

Ingen av dem vill kommentera boken i dag.

Carl XVI Gustaf, kung

Då: Fick utstå massiv kritik för umgänge med unga kaffe-flickor, strippor och svartklubbsbesök. Dementerade aldrig -uppgifterna, utan meddelade kort att han vill ”vända blad”. -Gjorde en omtalad intervju med TT där han avfärdade uppgifterna om att det kan finnas bilder på honom som är känsliga.

Nu: Sade upp bekantskapen barndomsvännen Anders Lettström sedan han försökt tysta bokens huvudkälla. Vill inte -kommentera bokens innehåll eller hur det har påverkat honom.

– Vi kommenterar ingenting som rör den där boken över huvud taget, säger Bertil Ternert, hovets presschef.

Thomas Sjöberg, författare

Då: Författare och journalist som bland annat skrivit biografin om porrkungen Berth Milton: ”Private med Milton och Milton”, samt böckerna ”Barnflickan i Knutby” och ”Tommy Lindström – Mitt liv som snut”.

Nu: Skriver på hemligt bokprojekt.

– ”Den motvillige monarken” har haft stor inverkan på mig. Det är en viktig bok och jag har lärt mig mycket. Samtidigt har den varit förödande för min karriär. Jag får inte alls lika många anbud nu som tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM