Noslös hjältehund opereras i USA

1 av 2 | Foto: AP
Hunden Kabang räddade två flickor från att krocka med en motorcykel. Men i olyckan förlorade Kabang sin nos.
NYHETER

Hunden Kabang räddade två flickor från att krocka med en motorcykel. Men i olyckan förlorade Kabang sin nos.

Nu får hjältehunden specialistvård i USA, rapporterar San Francisco Chronicle.

Blandrashunden Kabang fick hjältestatus i Filippinerna efter att hon kastade sig framför en motorcykel och räddade två flickor i staden Zamboanga City, rapporterar San Francisco Chronicle.

Förlorade sin nos och överkäke

I olyckan, som skedde strax före julafton ifjol, förlorade Kabang sin nos och överkäke. Den ruggiga skadan kan leda till allvarliga infektioner för Kabang och såret måste åtgärdas, ett ingrepp som de Filippinska veterinärerna inte klarar av. 

Men nu har hjältehunden fått specialistvård i USA. I torsdags undersöktes Kabang av veterinärer på University of California.

– Vi är övertygade om att hennes tillstånd går att förbättra, säger Frank Verstraete, en av veterinärerna som undersökte Kabang till San Francisco Chronicle.

Behöver genomgå två operationer

De amerikanska veterinärerna tror att Kabang kommer att behöva genomgå minst två operationer över de närmaste sex veckorna, en operation behövs för att laga Kabangs tänder och en annan ska ordna det stora såret i Kabangs överkäke.

Men helt återställd kommer inte hjältehunden att bli.

– Det finns inga planer på att fixa Kabang en "protesnos" eller ersätta hennes överkäke med en ny, säger sjukhuset i uttalande.