Kokain för 4,3 miljarder i beslag

Foto: SCANPIX
Åtta ton kokain beslagtogs i Antwerpens hamn.
NYHETER

Belgisk polis beslagtog åtta ton kokain i Antwerpens hamn.

Drogen hittades i gömda banankartonger som skulle till Nederländerna.

Knarket skulle vid gatuförsäljning kunnat ha inbringat mer än 4,3 miljarder kronor, och är ett av de största beslagen som hittills gjorts i Europa.

Polisen fattade misstankar om drogsmugglingen efter en husrannsakan hos en före detta tulltjänsteman som tidigare dömts för narkotikabrott. Polisen kom där över dokument där bananlådor omnämndes, ,skriver De Standard.

Följde efter

Drogtransporten anlände till Antwerpens hamn i måndags på ett fraktfartyg från Ecuador. Fraktfartygets slutdestination var Rotterdam i Nederländerna.

Vid tullens kontroll visade det sig att nästan 7.000 små paket gömdes i bananlådorna, med en total vikt av mer än åtta ton.

Polisen beslagtog en del av lasten men lät de sedan köra vidare. Spanare följde efter de misstänkta knarksmugglarna som anlände till Rotterdam i Nederländerna i tisdags. Där greps en belgisk lastbilschaufför och fyra holländska män som alla misstänks vara inblandade. Bananerna som ingicks i lasten donerades till ett zoo i Rotterdam.

Rekordbeslag

Beslaget är det största i sitt slag i Europa. Under ett år brukar tullen i Belgien, Nederländer och Luxemburg vanligtvis beslagta runt 9 ton kokain. Det tidigare tullrekordet låg på runt tre ton.