Videofilm kan fälla gripna soldater

NYHETER

De sju brittiska soldaterna som gripits för mord i Afghanistan filmade hela händelsen.

Polis och militär är chockade över fyndet.

I videon diskuterar de vad de ska göra med rebellen som de tillfångatagit.

Utredningen som startat nu mer än ett år efter händelsen tog fart av en slump.

Filmen hittades av brittisk polis för en dryg månad sedan när de grep en av soldaterna. Då var han misstänkt för ett brott som han begått i Storbritannien, skriver Daily Mail.

Chockade polisen

Poliserna som kollade igenom datorn och upptäckte konversationen mellan flera soldater om en tillfångatagen taliban.

På filmen syns soldaterna vid den brittiska basen stå över den afghanske mannen som enligt polis inte verkar utgöra något hot mot truppen. Innan ljud och bild klipps av hörs de prata om vad de ska göra med mannen.

Upptäckten sägs ha chockat polisen och ledande befattningshavare inom militären.

Utöver filmen har polisen hittat e-post i soldatens dator. Brittiska myndigheter tror att fynden är en stor del av utredningen om vad det var som hände vid insatsen i Afghanistan. Myndigheterna tror att talibanen dödades i samband med insatsen som enligt militären var en eldstrid med rebeller.

Stämmer inte

När eldstrider uppstår skriver soldaterna och officerare rapporter om händelser. Vid en kontroll av protokollet från händelsen med rebellen har det visat sig att det inte stämmer med videon som hittades i datorn.

Andra soldater som deltog i samma operation kommer att förhöras tillsammans med officerare av polisen. Även en tolk som var med under insatsen kommer att förhöras som ett vittne.