18 dagar med knark i magen

Här inne i magen ligger knarket hos kvinnan.
NYHETER

Den senaste tiden har tullen i Köpenhamn gripit ovanligt många narkotikasmugglare.

"Packåsnorna" eller "sväljarna", som tullen kallar dem, sätter sitt liv på spel för ett par tusen kronor.

Innan de sätter sig på flyget sväljer de 50-70 kapslar med narkotika - går det hål på blott en av kapslarna dör smugglaren på fläcken.

De senaste två månaderna har flera "packåsnor" tagits av den danska tullen på Köpenhamns flygplats Kastrup, uppger Ekstrabladet.

Den 24 september greps en 33-årig kvinna från Litauen misstänkt för att smuggla narkotika invärtes. En röntgenbild bekräftade misstankarna och kvinnan blev häktad.

I går, 18 dagar efter gripandet, hade kvinnan fortfarande kapslar kvar i magen.

Kom med flyg från Spanien

Hon har sedan gripandet varit inlagd på sjukhus och bevakas dygnet runt av fängelsepersonal medan polisen väntar på att kapslarna ska komma ut på naturlig väg. I går hade hon fortfarande kvar kapslar i tarmsystemet.

– Det är riktigt lång tid. Några har kommit ut men hon har fortfarande kapslar kvar i sig, säger poliskommissarie Steffen Th. Steffensen till Ekstrabladet.

Den 33-åriga kvinnan kom med ett flyg från Spanien. Vanligtvis är det kokain som smugglas av "packåsnorna" men i kapslarna i kvinnans mage finns det heroin.

Likadant i Sverige

På Arlanda utanför Stockholm tas även "sväljare" regelbundet av tullen.

– Vi har samma problematik som i Danmark. De här smugglarna är frekvent förekommande, säger Patrik Påhlsson, vakthavande befäl på tullen i Stockholm.

Han berättar att det är jättesvårt att upptäcka en "sväljare".

– Det är en massa omständigheter som gör att man fattar misstankar, säger han.

"Försöker hitta något mönster"

Smugglarna har i regel mellan 50 och 70 kapslar i magen. Varje kapsel rymmer omkring 10 gram narkotika. Det största beslaget som hittats i en "packåsna" i Köpenhamn är 1 230 gram, uppger Ekstrabladet.

Det tar normalt omkring fem dagar innan alla kapslar har kommit ut på naturlig väg.

– Det har kommit en del "sväljare" på senare tid. Vi försöker hitta något mönster i det, men smugglarna har olika nationaliteter och kommer från olika länder, säger Steffen Th. Steffensen till Ekstrabladet.

Tre har nyligen dött

Den danska polisen tror att huvudmännen skickar iväg många "packåsnor". De räknar med att några kommer att fastna i tullen.

– Vi är långt i från att få fast alla. Om huvudmännen skickar iväg 20, så kommer kanske 18 igenom och så är vinsten hemma, säger Steffen Th. Steffensen.

Tre "packåsnor" har nyligen dött medan de smugglade narkotika till Danmark. En dog ombord på ett flygplan efter att en kapsel i magen gått sönder, en dog på sjukhusavdelningen på ett fängelse och en tog sitt liv genom att bita hål på en kapsel som precis kommit ut ur hans tarm, uppger Ekstrabladet.

FAKTA

5 sväljare har gripits på Kastrup sedan den 7 september

7 oktober: En 38-åring grips med magen full av narkotika

4 oktober: En 32-åring grips med 600 gram kokain i magen.

28 oktober: En 43-åring grips med 150 gram kokain och flera kapslar i magen.

21 september: En 37-åring grips med kapslar i magen.

7 september: En 32-åring grips med 70 kapslar i magen. 40 av dem innehöll sammanlagt 400 gram heroin och de andra 30 kapslarna innehöll 300 gram kokain.

Källa: Ekstrabladet