Här stjäls Ghana-kungens kronjuveler

1 av 4
Här syns mannen gå in på hotellet.
NYHETER

Här syns mannen gå in på hotellet.

Sedan går han ut igen – med väskan med den ghanesiske kungens kronjuveler.

– Alla som känner till våra traditioner vet att kronjuvelerna har väldigt, väldigt stort värde, säger kungens sekretare.

Norsk polis är förtegen om värdet på de stulna smyckena men de har nu släppt en övervakningsfilm på den misstänkta tjuven när han lämnar hotellet med kronjuvelerna.

– Vi jobbar med bilder från den del av hotellet där stölden inträffade. Vi har bland annat bra bilder på en person som går ut från hotellreceptionen med resväskan som är anmäld som stulen, har förundersökningsledaren Marius Erlandsen tidigare sagt till VG.

Efter videofyndet letar nu polisen efter två män.

Gått i arv

Det var i onsdags som den ghanesiske kungen Otumfuo Osei Tutu II bestulen på sina kronjuveler på ett hotell i Oslo. Kungen är i Norge för att delta i en handelskonferens och bor under sin vistelse på Plaza hotell i huvudstaden. Kronjuvelerna som stals ska ha gått i arv i flera generationer.  Kungen brukar använda dem när han deltar i officiella uppdrag.

”Stor förlust”

Enligt kungens sekreterare, Kofi Owusu Boateng är juvelerna av ett stort värde.

– Men alla som tar med sig något personligt känner en stor förlust när det blir stulet. Och för alla som känner till våra traditioner är det klart att dessa kronjuveler har väldigt, väldigt stort värde.