”De gör om samma misstag”

Arvid, 11, fick narkolepsi efter svininfluensavaccin

Foto: FRANZ FELDMANIS
Herman Afzelius, hans son Arvid och mamma Sofia. Arvid fick narkolepsi av vaccinet.
NYHETER

Finländska myndigheter varnar för det säsongsbaserade influensavaccinet Fluarix – för att undvika nya fall av narkolepsi.

Arvid, 11, fick narkolepsi efter att ha fått svininfluensavaccinet Pandemrix.

– Måste myndigheterna ha hela facit innan de drar i handbromsen? Finnarna verkar ha bättre koll, säger Herman Afzelius, pappa till Arvid.

Finländska forskare har upptäckt samband mellan svinfluensvaccinet Pandemrix och det säsongsbaserade influensavaccinet Fluarix.

För att säkert undvika nya fall av narkolepsi rekommenderas endast personer över 65 att ta Fluarix när den vanliga influensasäsongen drar i gång, skriver Hufvudstadsbladet.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd som baserar sig på nya rön i vårt laboratorium, säger Hanna Nohynek från Institutet för hälsa och välfärd THL till Hufvudstadsbladet.

När vaccinationskampanjen mot svininfluensan inleddes 2009 lovade svenska myndigheter att vaccinet Pandemrix i princip inte skulle ge några biverkningar.

Senare visade det sig att Pandemrix kan öka risken för sömnsjukan narkolepsi hos barn och unga. Aftonbladet har skrivit om flera fall där barn drabbats av narkolepsi efter att ha fått Pandemrix.

Arvid, 11, fick narkolepsi

Ett av de drabbade barnen är Arvid, 11. I två år har han levt med den neurologiska sömnsjukdomen narkolepsi, en sjukdom han fick i samband med att ha behandlats med svininfluensavaccinet Pandemrix. Arvid behandlas fortfarande med amfetaminliknande och antidepressiva mediciner för att klara av vardagen.

– Han får bland annat kataplexier. Det innebär att han tappar styrkan i musklerna och bara ramlar ihop. Han går i skolan, men utan medicinerna skulle han inte ha ett liv, säger Herman Afzelius, Arvids pappa.

Fluarix, det säsongsbaserade influensavaccinet som finländska myndigheter nu varnar för, är ett av drygt tio influensavaccin som används av svenska landsting.

”Måste de ha hela facit”

Varje landsting bestämmer själva vilka vaccin de vill använda och ett av landstingen som köpt upp Fluarix är Stockholm läns landsting, enligt Mårten Forrest pressansvarig på Läkemedelsverket.

Men svenska myndigheter kommer inte att ändra rekommendationerna för Fluarix.

– Det finns inte tillräckligt säker data, men vi bevakar det här jätteintensivt, säger Mårten Forrest.

Arvids pappa Herman Afzelius, som även är vice ordförande i Narkolepsiföreningen, undrar hur svenska myndigheter tänker.

– Måste myndigheterna ha hela facit innan de drar i handbromsen? Finnarna verkar ha bättre koll.

Han suckar och fortsätter.

– Nu gör de om samma misstag igen.