Al-Qaidas ledare manar till heligt krig

Foto: AP
Usama bin Ladins efterträdare, Ayman al-Zawahri.
NYHETER

Al-Qaida manar till heligt krig efter den uppmärksammade filmen om profeten Muhammed.

Usama bin Ladins efterträdare, Ayman al-Zawahri, kallar attackerna mot ambassader runt om i världen för "ärliga och nitiska" i ett uttalande i dag, skriver AP

I en sju minuter lång ljudupptagning hyllar terrornätverket al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahri de "ärade människor som stormade den amerikanska ambassaden i Benghazi" och de som protesterade utanför USA:s ambassad i Kairo.

Ledaren uppmanar demonstranter att fortsätta attackerna och föra ett heligt krig mot USA och Israel. Han fördömde även USA "vars lagstiftning tillåter angrepp på den muslimska profeten", skriver nyhetsbyrån AP.

Ambassaden stormades

Bakgrunden till attackerna mot de amerikanska ambassaderna är protester mot amatörfilmen "Innocence of Muslims", producerad av en amerikansk medborgare född i Egypten. Den 11 september dödades ambassadören Chris Stevens samt tre andra ambassadsanställda efter att beväpnade män stormat den amerikanska ambassaden i Benghazi, Libyen.

Attackerar USA:s yttrandefrihet

Flera militanta grupper med kopplingar till al-Qaida har gjort liknande uttalanden efter filmen "The innocence of Muslims".

Under dagen lade flera militanta webbsidor ut Ayman al-Zawahris uppmaning. As-Sahab, som beskrivs som al-Qaidas medieorgan, hävdar att Washington, och USA:s, lag om yttrandefrihet har gjort filmen möjlig, men att denna frihet inte hindrar dem att tortera muslimska fångar.