Mystisk Hawaii-sten hittad på Mars

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Stenen kallas ”Jake Matijevic” . De röda prickarna visar var man skjutit med laser mot stenen, och de lila ringarna var man använt röntgen.
NYHETER

Nasas obemannade landfarkost Curiosity har gjort en ny, överraskande upptäckt på planeten Mars.

En sten, som fått namnet ”Jake Matijevic”, hittades nyligen av farkosten.

Stenen är av en bergart som man aldrig tidigare har hittat på Mars.

Det är frågan om en vulkanisk bergart som är relativt vanlig på jorden, till exempel finns den vid vulkanerna på Hawaii, uppger nyhetssajten Wired.com.

– Detta är en bergart som de tidigare Marsfarkosterna Spirit och Opportunity aldrig upptäckte, sa Roger Weins i Nasas Curiosity-team på en presskonferens i går.

Fick namn efter forskare

Stenen är 25 centimeter hög och 40 centimeter bred och fick namnet ”Jake Matijevic” efter Jacob Matijevic, en matematiker som var med i arbetet med att bygga Curiosity, men som dog några få dagar efter att farkosten landat på Mars i augusti 2012.

Den aktuella bergarten uppstår under högt tryck och ofta nära vatten.

Curiosity är annars programmerad att fokusera på sedimentära, och inte vulkaniska, bergarter som kan signalera om det tidigare har funnits några möjligheter för liv på Mars.

”Överraskande”

Undersökningar av stenen visar att den innehåller aluminium, natrium och kalium.

– Det var väldigt överraskande för det skiljer sig från de sammansättningar vi känner till från stenar vi tidigare hittat på Mars, sa Edward Stolper på Nasas presskonferens.

Forskarna tror att stenen formades i Mars inre då magma flöt upp genom kallare berg, uppger Dagbladet.no.

Även om stenen är ett uppseendeväckande fynd så understryker forskarna att det genom den inte är möjligt att komma till några slutsatser om planetens geologi.