BBC-profil i stor sexskandal

1 av 3 | Foto: Scanpix
Sir jimmy Tv-legendaren Jimmy Savile var folkkär och populär. Hans tv-program älskades av britterna och hans välgörenhetsprojekt drog in miljonbelopp till skolor och barnsjukhus. 1990 blev han adlad av drottningen.
NYHETER

Jimmy Savile var en av Storbritanniens mest älskade tv-personligheter och barnprogramledare.

Nu misstänks han för övergrepp på ett 60-tal personer, de flesta barn.

Samtidigt växer kritiken mot BBC – som anklagas för att ha mörkat övergreppen.

Pedofiliskandalen som uppdagades ett år efter Jimmy Saviles död skakar hela Storbritannien och växer för varje dag. Polisen utreder just nu ett 60-tal fall som spänner över sex decennier.

– Vi kan nu bekräfta att vi har fått information som tyder på att anklagelserna mot Jimmy Savile spinner över sex decennier med start från 1959 till och med 2006, säger Peter Spindler på Metropolitan Police till Sky News.

Han fortsätter:

– Vår bedömning är att antalet offer är omkring 60 personer.

Offren planerar att stämma BBC

Skandalen uppdagades i september då flera kvinnor trädde fram och berättade att Jimmy Savile förgripit sig på dem på 70- och 80-talet. Sedan dess har fler och fler kvinnor berättat likande historier. De yngsta av offren ska bara ha varit 13 år när övergreppen skedde.

Flera av offrens advokater tänker nu överväga att vidta rättsliga åtgärder mot BBC - som var Jimmy Savile arbetsgivare under huvuddelen av hans karriär, skriver Sky News.

Jimmy Savile dog i förra året 84 år gammal.

Stoppade avslöjandet – satte in hyllningsprogram

BBC anklagas dessutom för att ha mörkat skandalen och att man har känt till övergreppen en längre tid. BBC-programmet Newsnight planerade att sända ett reportage där flera offer skulle träda fram och berätta om övergreppen. Bolaget valde däremot att stoppa reportaget - istället satte man in ett hyllningsprogram till Jimmy Savile.

Generaldirektören för BBC, George Entwistle, har gått ut med en offentlig ursäkt till offren. Han har samtidigt meddelat att man kommer att utreda varför man stoppade Newsnight, skriver Sky News.

Jimi Savile blev ett känt ansikte för den brittiska publiken på 60-talet då han ledde musikprogrammet "Top of the pops" Från mitten av 1970 talet till 1994 ledde han barnprogrammet ”Jim’ll fix it”.