SD-politiker vill avskaffa 1 maj

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Första maj 2010. Lars Ohly (V) talar i Södertälje.
NYHETER

Mattias Karlsson, SD, och Erik Almqvist, SD, vill avskaffa 1 maj som helgdag.

Bland annat nämner de kungens födelsedag som en tänkbar helgdag i stället för 1 maj.

– Det var ju jätteroligt med en födelsedag, då byter dagen datum varje gång vi byter statschef. Det ger mer ett löjligt skimmer över deras förslag, säger Lars Ohly, V. 

Aftonbladet skrev tidigare i veckan om udda förslag från riksdagsledamöter det senaste året. En folkpartist ville införa hästrehab och en moderat tyckte att cyklister ska cykla mot trafiken istället för med.

Nu vill två riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson och Erik Almqvist, avskaffa arbetarnas internationella demonstrationsdag 1 maj som helgdag i Sverige.

Omfattar inte hela folket

I en motion till riksdagen skriver de bland annat: ”Till skillnad från våra övriga helgdagar är den inte knuten till en tradition som har omfattats av hela folket, utan endast av en ideologisk och politisk gruppering. På grund av detta faktum har den därför också ofta haft en splittrande snarare än en enande inverkan på samhället”.

Tänkbara dagar att ersätta 1 maj med skulle kunna vara Engelbrektsdagen, Valborgsmässoafton, statschefens (kungens red anm) födelsedag eller Annandag pingst, skriver Karlsson och Almqvist.

Ohly: ”Löjligt skimmer”

Vänsterpartisten Lars Ohly är en van 1 maj vandrare. Han tycker att förslaget är löjligt.

– Det var ju jätteroligt med en födelsedag, då byter dagen datum varje gång vi byter statschef. Det ger mer ett löjligt skimmer över deras förslag

Lars Ohly tycker att 1 maj är en viktig helgdag.

– Jag tycker att den fyller sin funktion som helgdag, dagen anknyter till en lång tradition av demokratiska rättigheter som ingen annan helgdag gör. De andra helgdagarna i almanackan är knutna till den kristna traditionen och de idéerna är ju långt ifrån vad hela befolkningen tycker, säger han.

FAKTA

Andra förslag från riksdagsledamöterna

Folkpartiet

Hästrehab – Ledamoten Stefan Käll vill att "ridterapi" blir allmän förmån inom högkostnadsskyddet. Han menar att terapi med hästar är en beprövad metod och den ska bland annat hjälpa mot muskelspänningar.

Moderaterna

Cykla mot trafik – Att låta cyklister cykla mot trafiken vore bra, tror Mikael Cederbratt som vill att man undersöker förslaget. Han skriver bland annat att cyklister löper större risk för trafikskador, just för att de cyklar med trafiken och ofta inte hinner uppfatta att de blir omkörda.

Socialdemokraterna

Fyrverkeriförbud - Elin Lundgren föreslår att det blir förbjudet för privatpersoner att avfyra fyrverkerier. Orsakerna hon tar upp i motionen är att det ofta skjuts i tätbebyggda områden, att det inte sker under en begränsad tid och att ljudet kan upplevas som skrämmande.

Miljöpartiet

Köpfri söndag – Annika Lillemets och Stina Bergström föreslår att söndagar ska bli köpfria dagar i Sverige. Ett införande skulle ge människor "tid att vara annat än kunder och konsumenter".

Centerpartiet

"Minska myggeländet" - Solveig Zander föreslår att man skjuter till pengar till forskningen för att minska myggproblemen vid nedre Dalälven, eftersom det är ett "folkhälsoproblem att vistas i området".

Sverigedemoraterna

Domarkappor – Mikael Jansson och David Lång vill att domare ska bära kappor. De skriver att "en domarkappa låter domarens person träda i bakgrunden till förmån för domarens uppgift och ämbete".

Vänsterpartiet

Det tredje könet - Sju ledamöter vill att riksdagen klubbar igenom en lag om att införa "ett tredje kön som juridiskt sett är jämställt med kvinna och man."