Man gripen i Växjö efter kidnappning

NYHETER

En 45-årig svensk man misstänks ha kidnappat sitt knappt ettåriga barn och barnets 26-åriga mamma i Norge.

Tidigt i morse greps han i Växjö.

– Kvinnan är fortfarande försvunnen, vi letar efter henne för fullt, säger Kristin Bjelkemyr-Østvang vid polisen i Telemark i Norge.

På söndagsförmiddagen tog norsk polis emot ett telefonsamtal från en kvinna som hann be om hjälp innan samtalet plötsligt bröts.

Samtalet spårades till en lägenhet i Bö, väster om Oslo.

Blodiga kläder

Polisen gick ut med en efterlysning av mannens bil och larmade andra polisdistrikt liksom svensk och dansk polis.

Strax före klockan halv fyra i morse greps 45-åringen i Växjö. Enligt uppgifter från norsk polis var hans kläder blodiga vid gripandet.

– Efter samarbete med svensk polis kunde vi gripa mannen. Gripandet var helt odramatiskt, säger den norske åklagaren Jon H Borgen.

Mannen är inte känd av norsk polis sedan tidigare.

Den elva månader gamla pojken har hittats och ska vara välbehållen, men kvinnan saknas fortfarande. Nu fruktar polisen att något kan ha hänt den 26-åriga kvinnan, som tidigare var 45-åringens partner.

Efterlyser vittnen

– Vi vet fortfarande inte var kvinnan befinner sig och är intresserade av upplysningar från allmänheten, säger Kristin Bjelkemyr-Østvang, polisinspektör vid polisen i Telemark i Norge.

Man efterlyser därför vittnen som kan ha iakttagit den norska bilen, en grå Citroën stationsvagn, under dess färd från Bö till Växjö.

Polisen i Växjö vägrar att kommentera gripandet och hänvisar till norsk polis.

– Det är deras ärende, säger Växjöpolisens inre befäl Alexander Gustafsson.

Han berättar att det just nu håller på att upprättas ett samarbete med den norska polisen.

– Internationella åklagarkammaren i Malmö och krimavdelningen här i Växjö håller just nu i ärendet tillsammans med norsk polis.

Utredningen kan överföras till Sverige

Alexander Gustafsson berättar att det diskuteras om ärendet ska överföras till Sverige.

– Om han har begått fler brott här kan det bli så, säger han.

Mannen är enligt den norska polisen svensk medborgare och bosatt i norska Bö. Den 26-åriga kvinnan och det gemensamma barnet är ryska medborgare, bosatta i Drammen utanför Oslo, skriver TT.

– Vi har begärt att den gripne mannen ska utlämnas till Norge, han är misstänkt för människorov, säger Kristin Bjelkemyr-Østvang till Aftonbladet.

Stor sökinsats i Norge

Norsk polis är just nu på väg till Sverige.

– De kommer eventuellt delta i förhör med mannen, säger åklagare Jon H Borgen.

Under dagen har den norska polisen sökt vid Uvdalstjernet i Telemark. Sjön ligger i närheten av den 45-årige mannens bostad. Enligt uppgifter från norsk polis söker man i området efter upplysningar som den gripne svensken lämnat i förhör. 

– Vi har spärrat av området och söker där. Bland annat efter tips och fynd vi gjort i området, säger Borgen.

Omkring 50 poliser förstärkta av hundpatruller från andra polisdistrikt deltog under dagen i sökandet efter kvinnan i området. Den norska polisen har också begärt hjälp från Civilförsvaret och Röda korset i eftersökningarna.

– Vi är fortfarande angelägna om att få upplysningar om bilen, mannen och kvinnan. Både i Norge och eventuellt i Sverige, säger polisen Sigrid Dahl.