Nobelpriset gick till skol- och sjukhushjältarna

NYHETER

Det blev amerikanarna Alvin Roth och Lloyd Shapley som fick Nobelpriset i ekonomi.

Ekonomerna, 60 och 89, är mest kända för sitt arbete med spelteori.

Foto: HARVARD BUSINESS SCHOOL
Al Roth

Riksbanken meddelade vinnarna på en presskonferens på Kungliga Vetenskapsakademien klockan 13 på måndagen.

Priset kallas i folkmun Nobelpriset i ekonomi men har officiellt det lite mer otympliga namnet ”Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. Det instiftades 1968 och innebär förutom äran en check på 10 miljoner kronor.

Al Roth, Harvard, och Lloyd Shapley, University of California, har bland annat applicerat sina teorier om spelteori på amerikanska skol- och sjukhussystem, som Aftonbladet skrev om innan priset tillkännagavs.

Nobeljuryn skriver i sin motivering att ekonomerna "på bästa sätt parat ihop olika aktörer med varandra. Det kan till exempel gälla att matcha skolbarn med skolor, eller donatorer av mänskliga organ med patienter som behöver en transplantation för att överleva".

Kritiserad och ojämställd utmärkelse

Historiskt har priset kritiserats av Nobelfamiljen som menar att Riksbanken missbrukar deras namn och att varken Alfred eller någon annan i släkten haft en tanke på att instifta ett ekonomipris.

Andra kritiker av priset har varit socialdemokraterna Kjell-Olof Feldt och Gunnar Myrdal, som båda velat avskaffa priset eftersom det oftast givits till ekonomer till höger på den politiska skalan.

Ekonomipriset är det mest mansdominerade av de fem Nobelprisen, och fram till 2009 då amerikanskan Elinor Ostrom vann hade ingen kvinna fått priset.

Ungefär 60 procent av vinnarna har varit amerikaner.