Bildt kallar upp israeliske ambassadören

NYHETER

Carl Bildt är rasande på tjänstemän på israeliska UD.

Skälet är anklagelser om att Sverige säger nej till sanktioner mot Iran för att värna företaget Ericssons intressen.

– Anonym smutskastning, säger utrikesministern till TT.

För en stund sedan enades EU:s utrikesministrar om ett sanktionspaket mot Iran vid ett möte i Luxemburg. I praktiken innebär det ett förbud mot handel mellan EU och Iran bortsett från leveranser av mat, livsmedel och mediciner. Enligt uppgift har utrikesminister Carl Bildt (M) varit aktiv i framtagandet av paketet och drivit på för fler undantag från embargot, delvis till följd av det bor många iranier i Sverige.

I helgen anklagades Carl Bildt i den israeliska tidningen Haaretz för att vara emot ett handelsstopp. Enligt anonyma källor på israeliska UD i Jerusalem skulle skälet vara en kommande affär mellan Ericsson och det iranska telekombolaget Irancell.

Anklagelserna har gjort Carl Bildt irriterad. Nu har han kallat upp den nytillträdde israeliske ambassadören till UD i eftermiddag.

– Det är helt fel att Sverige skulle ha motsatt sig sanktionerna, säger en källa på UD.

”Smutskastning och sagor”

Carl Bildt kallar uppgifterna från de israeliska UD-tjänstemännen för smutskastning och sagor.

– Det var ju inte bara tidningsuppgifter utan det var ju anonyma talesmän för israeliska UD. Det där är en teknik som jag har varit med om förr, när de ägnar sig åt anonym smutskastning i medier. Så tycker jag inte att mogna nationer ska umgås med varandra och vi kommer att reagera ganska skarpt mot Israel, sa Bildt till TT i morse.

I dag skriver Aftonbladet om ett storbråk i alliansen kring Carl Bildts inställning till Iran. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna efterlyser en hårdare linje. Men vad gäller sanktionspaketet råder enligt uppgift till Aftonbladet enighet. Det kommer klubbas igenom på ett extrainsatt regeringssammanträde vid lunchtid i dag.