Kapten Schettino dök upp på tribunalen

Hearing om lyxkryssaren inledd i morse

1 av 12 | Foto: AFP
”Kapten Ynkrygg” (längst till höger) med sin advokat (i mitten).
NYHETER

Vem ska lastas för olyckan med lyxkryssaren Costa Concordia?

I dag börjar experttribunalen utreda katastrofen där  32 personer miste livet.

Huvudpersonen - kapten Francesco Schettino - valde frivilligt att dyka upp.

Uppmärksamheten kring den så kallade experthearingen som väntas pågå i tre dagar är massiv. Gatan utanför Teatro Moderno i staden Grosetto 200 km norr om Rom är full av media från hela världen, trots att hearingen sker bakom lykta dörrar och endast korta sammandrag lär meddelas senare under dagen.

Idag inleds hearingen med åklagarnas experter och på onsdag redovisas resultatet av fartygets svarta låda. Totalt ska ett 50-tal frågetecken kring olyckan rätas ut.

Costa Concordias kapten Francesco Schettino är tillsammans med nio kollegor anklagade för att ha begått allvarliga fel som ledde fram till fartygskatastrofen 13 januari.

Kommer inte att höras

Schettino anlände klockan 8.30 till Grosseto, i vit skjorta och svart kavaj. Schettino kommer inte att höras under tribunalen men har själv bett att få närvara som åhörare.

Strax därefter kom två överlevande, Paola och Ernesto Carusotti:

– Schettino har sin skuld, men han är inte ensam, sa de till journalisterna innan de gick in på teatern som valts med tanke på det stora antal personer som är kallade, bland annat 126 advokater.

Lyxfartyget med 4 229 personer ombord gick på grund på en klippa vid ön Giglio sent på kvällen 13 januari och halva fartyget sjönk efter någon timme. 32 personer miste livet och kraftig kritik har riktats mot hur arbetet med evakueringen sköttes.

Bland annat informerades inte passagerarna i tid om att en olycka inträffat och vid evakueringen ska flera besättningsmän i ansvarsställning - bland annat kaptenen - ha lämnat fartyget långt innan den sista passageraren var räddad.

Har stämt rederiet

Panik utbröt vid livbåtarna och passagerarna lämnades, enligt de överlevandes advokater, i sticket.

Flera av passagerarna, av 12 olika nationaliteter, har stämt rederiet Costa Crociere och den amerikanska huvudägaren Carnival Corporation på stora miljonbelopp.

Inget datum är ännu bestämt för rättegång men den lär, liksom hearingen, hållas i Grosseto, den toskanska kommun som ligger närmast olycksplatsen.

Francesco Schettino, som efter olyckan fick smeknamnet "Kapten Ynkrygg" har sedan i januari befunnit sig i husarrest i familjens hus på Sorrentohalvön.

Kaptenen blev strax efter olyckan avskedad. Han har medgett att han själv var distraherad före olyckan och har skyllt på sina kollegor som han menar borde ha uppmärksammat grundet.