Reinfeldts diskuterade banker med Angela Merkel

Kan tänka sig bankunion – om han får som han vill

NYHETER

Här är Fredrik Reinfelds kravlista till Angela Merkel.

Ska Sverige överväga att gå med i EU:s bankunion kräver regeringen skydd för svenska skattemedel, rätt att behålla högre kapitalkrav på svenska banker och rejält inflytande.

Foto: Foto: AP
INGEN LÖSNING Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel.

I går flög Fredrik Reinfeldt (M) till Berlin. På kvällen ska han och den tyska förbundskanslern Angela Merkel se landskapen i fotboll mellan Sverige och Tyskland. Men innan dess ska de båda regeringscheferna sitta ned och diskutera huruvida Sverige kan tänka sig att gå med i den bankunion som nu planeras inom EU. Mötet är ett avstamp inför EU-toppmötet i Bryssel senare i veckan, där bankunionen står högt upp på agendan.

Unionen har föreslagits av EU-kommissionen och innebär att banker och stater ska knytas hårdare samman. Bakgrunden är de stora problem som funnits inom banksystemen i delar av ett krisande Europa, vilket ställt till problem för hela unionen.

Ett av målen är en gemensam finansinspektion, som på sikt ställer hårdare krav på bankerna för att skapa stabilitet.

Kan överväga att gå med

Sverige, ett av de länder som står utanför euron, har länge ställt sig avvaktande till att gå med. Finansminister Anders Borg (M) har vid ett flertal tillfällen upprepat att "Sverige inte ska betala för andras misstag".

I dag talade Fredrik Reinfeldt inför studenter på Södertörns Högskola utanför Stockholm, rapporterar TT. Han avslöjade där de krav som Sverige kommer att ställa för att kunna överväga att ansluta sig till unionen. Statsministern kommer att framföra kraven till Angela Merkel i morgon.

Den svenska regeringen vill se skydd för svenska skattemedel, skydd för att behålla högre kapitalkrav på svenska banker samt verkligt svenskt inflytande. Om dessa uppfylls kan Sverige komma att överväga att gå med.

ARTIKELN HANDLAR OM