Försvunnen kvinna hittad död i Norge

1 av 3 | Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
Norska polisen på platsen där kvinnan hittades mördad.
NYHETER

Den 26-åriga kvinnan som varit anmäld försvunnen från sitt hem i Norge har hittats död.

Det uppger norsk polis i ett pressmeddelande.

Den 26-åriga kvinna som kidnappades i går från sitt hem utanför Drammen i Norge har hittats död. Hennes ex-sambo, en 45-årig svensk man, sitter sedan tidigare anhållen i Växjö.

I eftermiddags hittades kvinnan i en övergiven stuga vid Grønkjær skidanläggning. Anläggningen ligger i skogen mellan hennes hemby Bø och centralorten Notodden.

45-åringen har erkänt

Kvinnan hittades nära en bilväg, uppger den norska polisen i pressmeddelandet.

Enligt norsk polis har den 45-årige mannen i förhör med svensk polis erkänt att han tagit livet av kvinnan och också angett var han dumpade kroppen. Efter erkännandet koncentrerade den norska polisen sökinsatsen till det av mannen angivna området där hon nu har hittats död.

Den norska polisens kriminaltekniker är nu på väg till fyndplatsen och kommer genomföra tekniska undersökningar i den övergivna stugan och dess omgivningar.

Den 45-årige svensken är nu misstänkt för mord, uppger den norska polisen. Han kommer att begäras utlämnad till Norge under morgondagen.

"Bankade på sidorutan"

På söndagsförmiddagen tog norsk polis emot ett telefonsamtal från en kvinna som hann be om hjälp innan samtalet plötsligt bröts.

Samtalet spårades till en lägenhet i samhället Bø, väster om Oslo.

En boende i området blev vittne till 45-åringens kidnappning av den 26-åriga kvinnan och deras gemensamma barn, en 11 månader gammal pojke. Han berättar för norska NRK att en annan granne körde efter mannens Citroën.

– Han såg att kvinnan låg bak i Citroënen och hon bankade på sidorutan, säger han till NRK.

Kristin Bjelkemyr-Østvang, polisinspektör i Telemark, säger att det är för tidigt att säga något om eventuellt motiv.

– Jag kan inte säga mer än att han har pekat ut stället och att vi där har hittat en död kvinna, säger hon.

Hur kvinnan har bragts om livet vill inte Bjelkemyr-Østvang berätta. Hon hänvisar till förundersökningssekretess men säger att polisens tekniker kommer att genomföra en grundlig undersökning.

Är fyndplatsen också brottsplatsen?

– Det är för tidigt att säga. Det får den tekniska undersökningen ge svar på.

Greps utanför Växjö

En internationell efterlysning efter mannen, kvinnan och bilen gick ut och tidigt på måndagsmorgonen hittades mannen och den lilla pojken av svensk polis utanför Växjö. De låg, enligt uppgifter till Aftonbladet, och sov i bilen som var parkerad på en rastplats. Mannens kläder var vid gripandet blodiga.

Mannen förhördes ett flertal gånger av svensk polis och, enligt uppgifter från norsk polis, erkände han under förhören att han tagit livet av kvinnan samt att hon låg i den övergivna stugan.

Strax efter det hittade den norska polisen liket.

Vårdnadstvist

Den dödade 26-åringen och 45-åringen, som nu är misstänkt för mord, har tidigare bott tillsammans i samhället Bø i Norge.

Efter uppbrottet med 45-åringen flyttade kvinnan tillbaka till sin familj i Drammen. Tidningen VG uppger att paret hade en vårdnadstvist rörande deras gemensamma lille pojke. Det första mötet i tingsrätten skedde den 20 september. Ett andra möte var planerat att hållas den 30 oktober.

I somras polisanmälde även den nu mördade kvinnan sin sambo.

– Hon var inte rädd för honom men det finns en polisanmälan rörande kränkningar sedan tidigare, säger kvinnans advokat Sjak Haaheim.