Kapten Schettino i rätten: ”Förlåt mig”

Costa Concordias kapten skakade hand med överlevande

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

Kapten Francesco Schettino, 51, bad under måndagen överlevare från färjekatastrofen om ursäkt i rätten.

– Han verkade skämmas, säger överlevaren Luciano Castro.

Under tre dagars förhandlingar ska 50 frågetecken kring färjekatastrofen Costa Concordia redas ut.

En av dem som utpekas som ansvariga för grundstötningen som kostade 32 människor livet utanför den italienska kusten är kapten Francesco Schettino.

Smög in bakvägen

”Kapten Ynkrygg” har fått skulden för den manöver där kryssningsfartyget kom för nära ön och gick på grund, i rätten smög han in bakvägen under måndagens första förhandlingar.

Men han ska också ha skakat hand med de överlevande och bett om ursäkt, berättar två tyska överlevare som mötte kaptenen i rätten.

– Han verkades skämmas. Allt han sa till mig när jag sa till honom att jag hoppades att sanningen snart skulle komma fram var: ”Ja, den behöver komma fram snart”, säger överlevaren Luciano Castro till Reuters.

Schettino är en av nio som står misstänkta som ansvariga. Under måndagen sa han inget under förhandlingarna men enligt hans försvarare accepterar han sitt ansvar för olyckan och stödjer utredningen.

– Det ligger i hans intresse att sanningen kommer fram, och det är en fråga om respekt. Inte bara för hans rättigheter utan också för de överlevandes rättigheter, säger hans advokat Francesco Pepe till Reuters.

4 200 ombord

När skeppet kapsejsade i nattmörkret fanns 4 200 personer ombord och försvarsadvokater som representerar några av de överlevande vill se bortom Schettino när det gäller ansvarsfrågan, skriver Reuters.

– Anledningen till att människor dog är inte kapten Schettino, anledningen till att dessa människor dog ligger hos bolaget. Deras oaktsamhet i sina rutiner och säkerhetsprocedurer. Det fanns ingen anledning att någon skulle behöva dö, säger Peter Ronai som företräder överlevande till nyhetsbyrån.

Andra överlevares representanter hävdar att rederiet, Costa Crociere, ligger bakom kaptenens ödesdigra beslut.

”Respektlös småpotatis”

Och att det finns bevis för det i form av samtalslistor som visar att ansvariga pratat med kaptenen under katastrofnatten och att det ska ha försenat evakueringen:

– Utifrån dessa förstår man att Costa visste att något allvarligt var i görningen, säger Bruno Pisa, expert som företräder två överlevare till The Guardian.

Amerikanska advokaten John Arthur Eaves företräder 150 drabbade och menar att de cirka 100 000 kronor som rederiet kompenserat hans klienter med snarare borde uppgå till max 35 miljoner kronor, skriver The Guardian.

– Kompensationen de erbjuder är respektlös småpotatis, säger han.

FAKTA

Costa Concordia-katastrofen

Fredag den 13 januari gick Costa Concordia på grund utanför ön Giglio vid Toscanas kust i Italien. Ombord finns 3 200 passagerare och 1 000 besättningsmän.

32 människor har bekräftats döda. Kaptenen riskerar 15 års fängelse för dråp och har suttit i husarrest i väntan på utredning.

Kapten Francesco Schettino pekades dagarna efter katastrofen ut som ansvarig för olyckan då han avvek från rutten för att passagerarna skulle få vinka till de boende på ön. Enligt rederiet var det hans eget beslut – enligt Schettino är det något som görs regelbundet med rederiets goda minne.

Schettino kallas efter katastrofen ”Kapten Ynkrygg” och blev Italiens mest hånade man efter uppgifterna om att han övergett skeppet innan evakueringen var klar.

– Jag snubblade och föll i en livbåt i paniken, har han sagt.

Han anklagas också för att ha förminskat katastrofens omfattning och fördröjt räddningsarbetet.

Tar 3 780 passagerare och en 1 100 man stark besättning på sina 13 däck och väger 114 500 ton.