GW: ”Det går att hitta den riktige mördaren”

1 av 4
Offret Yenon Levi hittades 1988.
NYHETER

Thomas Quick är på väg att bli friad från samtliga mord han erkänt.

Men om han är oskydig, går det då att hitta de verkliga mördarna?

– Fallet med Yenon Levi bedömer jag som rimligt att hitta den riktige gärningsmannen, säger Leif GW Persson i säsongspremiären av Veckans brott.

I augusti kom journalisten Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare” och sedan dess har debatten om Quicks skuld debatterats så gått som dagligen i media.

Kriminologen Leif GW Persson är en av de som ivrigast påpekat att Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall är oskyldig.

”Går att hitta mördaren”

I kvällens avsnitt av Veckans brott ge han sig in i striden på nytt. Den här gången granskar han platsen i Rörshyttan där den israeliske turisten Yenon Levi hittades mördad den 11 juni 1988.

– Jag bedömer att i det här fallet skulle det gå att hitta den riktige mördaren, säger kriminologen.

Kroppen hittades intill en skogsväg.

Polisen konstaterade att Yenon Levi hade mördats med kraftigt våld med ett föremål.

På platsen gjordes flera fynd, bland annat ett par glasögon. Polisen kopplade dem inledningsvis till en tunisisk man som under några år levde i Dalarna. I media kom han att kallas Glasögonmannen.

Statens Kriminaltekniska laboratorium jämförde de påträffade glasögonen med ett par bågar den misstänkte mannen bar på ett fotografi och drog slutsatsen att det rörde sig om samma bågar.

”Helt fel ute”

Men utredarna kunde aldrig bevisa att Glasögonmannen var skyldig till mordet. Efter en tid försvann han från Sverige. Sedan erkände Thomas Quick mordet och fallet skrevs av.

– Men han var som vanligt helt fel ute till att börja med. Han hade ingen aning om vilket mordvapen som använts förrän han med god vägledning av polisen lyckades gissa rätt, säger Leif GW Persson.

Den nya tekniken skulle kunna lösa mordet, menar professorn.

När Yenon Levi mördades kunde man i Sverige inte binda brottslingar med DNA-analyser, men i dag skulle man kunna undersöka den tekniska bevisningen på nytt.

– Det gjordes en mängd beslag på brottsplatsen och förutsatt att den inte har hanterats på rätt sätt skulle man kunna hitta spår från den verklige gärningsmannen.

Veckans brott sänds i kväll på SVT1