De dödas när de vill gå

Kristina Edblom om mönstret när en kvinna mördas

NYHETER

Det är i samband med separation som de flesta kvinnomorden sker.

Det vet vi efter att ha granskat samtliga fall då en kvinna dödats av en man eller ex-man i Sverige under 2000-talet.

Det misstänkta mordet på Anna Medvedeva visar ännu en gång hur viktigt det är att samhället lär sig att ta varningssignalerna på allvar.

Kristina Edblom och Kerstin Weigl granskar morden på kvinnor.

Separation, hot, ett gemensamt barn. En man som erkänt att han dödat sin ex-sambo.

Det är ännu tidigt att veta säkert vad som föregått det misstänkta mordet på 26-åriga Anna. Men redan nu framkommer uppgifter som vittnar om att det på många sätt är typiskt.

Tillsammans med Kerstin Weigl har jag granskat alla fall då en svensk kvinna dödats av en man hon älskat och litat på, inte sällan fått barn med, sedan januari år 2000.

Vi vet att de allra flesta kvinnor dödas för att de lämnat en svartsjuk och kontrollerande man. I fler än vartannat fall har det funnits varningssignaler om att kvinnan var i fara innan hon dödades.

I rapporteringen om det misstänkta mordet på Anna Medvedeva i norska Drammen har följande framkommit:

Anna och Mikael Svantesson separerade tidigare i somras.

Enligt Annas väninna hade han hotat att döda henne.

Hon var rädd.

I somras ska Anna ha polisanmält sin ex-sambo för kränkningar.

Det finns även uppgifter om att paret låg i vårdnadstvist.

Skrämmande exempel

I början av september kunde vi berätta att siffran nu stigit till 201 dödade kvinnor i Sverige under 2000-talet. Bara i år har vi sett flera skrämmande exempel på hur samhället fått signaler om att kvinnorna var i fara. Nästan alla kvinnor som dödats i år hade lämnat eller försökt lämna mannen som dödade dem.

Precis som Anna hade de larmat polisen. De hade kontakt med socialtjänsten och hade ansökt om kontaktförbud. Ändå dödades de.

Utred samhällets ansvar

Nu pågår polisens utredning av det som hände Anna Medvedeva. I likhet med en stor andel av männen som misstänks för mord eller dråp på en kvinna har Mikael Svantesson erkänt.

Förutom att utreda skuldfrågan är vi skyldiga att ta reda på vilket ansvar samhället har varje gång en kvinna dödas av en man.

Bara så kan kvinnomorden minska.