Stökigt vid Malalas sjukhus

Flera personer sa sig vara släkt med den 14-åriga flickan

1 av 4 | Foto: REUTERS
POLIS VAKTAR Polis patrullerar utanför Queen Elizabeth Hospital i engelska Birmingham, där 14-åriga Malala Yousufzai vårdas efter talibanernas mordförsök mot henne i Pakistan.
NYHETER

Under natten har det varit stökigt utanför Queen Elisabeths sjukhus i Birmingham.

Anledningen är att flera personerna påstått sig vara släkt med Malala Yousafzai, 14, som blev skjuten i huvudet av talibaner förra veckan.

– Vi har haft ett par irriterande incidenter under natten, säger sjukhuschefen David Rosser enligt AP.

Förra veckan blev Malala Yousafzai, 14, skjuten i huvudet av talibaner sedan hon stått upp för kvinnors rätt till utbildning i Pakistan.

Flögs till England

Efter dådet flögs den 14-åriga flickan till Queen Elizabeths sjukhus i Birmingham där hon vårdas av specialister, som även behandlar svårt skadade brittiska soldater.

Under gårdagen tvingades sjukhuset dock tillkalla polis, sedan ett flertal personer dykt upp vid sjukhuset och hävdat att de var släkt med flickan.

– Vi har haft ett par irriterande incidenter under natten, men nu är det under kontroll, säger sjukhuschefen David Rosser.

De talibaner som tagit på sig mordförsöket har tidigare sagt att Malala ”inte ska skonas” om hon överlever – men enligt Rosser handlade kvällens incidenter inte om några direkta hot.

– Jag tror inte att det handlade om några direkta hot mot flickan utan snarare om att vissa personer var lite väl nyfikna, säger han.

Polisen bekräftar att det varit problem vid sjukhuset.

– Vi utreder vad som hänt och jag kan bekräfta att ingen har gripits, säger en talesperson för West Midlandpolisen till AFP.

Samtidigt utlyste Pakistans inrikesminister Rehman Malik en belöning på en miljon dollar för tips som leder till gripandet av talibanernas talesman Ahsanullah Ahsan, mannen som berättade att det var talibanerna som låg bakom attacken.

”Finns hopp”

Enligt Rosser är läkarna försiktigt optimistiska om Malalas tillstånd.

– Självklart vore det olämpligt på alla tänkbara sätt, inte minst för henne själv, att utsätta henne för allt detta om det inte finns något hopp om hyfsat tillfrisknande, säger David Rosser.

Och vid en presskonferens i dag berättade sjukhuschefen att flickan redan gjort framsteg.

– Vi är väldigt nöjda med de framsteg hon gjort så här långt.

Vidare berättade David Rosser att man absolut inte får stressa flickan.

– Det är fortfarande oklart hur länge hon kommer att behöva vårdas här. Vi får helt enkelt avvakta och se hur det går. Hon får givetvis stanna så länge som hon behöver.

Malala vårdas nu på sjukhusets intensivvårdsavdelning, och specialistläkarna planerar ännu en operation.