Norsk polis har anlänt för att hämta misstänkt mördare

1 av 4
NYHETER

Snickaren Mikael Svantesson, 45, sitter anhållen i Växjö – misstänkt för mordet på sin ex-sambo Anna Medvedeva, 26, i Norge.

Norska utredare har under förmiddagen anlänt till Sverige för att hämta honom.

– Vi ska nu höra vad han har för inställning till ett utlämnande, säger Robert Loeffel på polisen i Växjö.

Mikael Svantesson greps i sin bil utanför Växjö tidigt på måndagsmorgonen. I förhör med svensk polis erkände han att han tagit livet av sin ex-sambo Anna Medvedeva, 26, och berättade var hennes kropp fanns. Hon hittades död kort efter erkännandet i en övergiven skidstuga i Norge, inte långt ifrån den misstänkte mördarens bostad.

Ska utlämnas till Norge

Nu har de norska utredarna anlänt till Växjö för att hämta Svantesson. Än så länge är det oklart vilken inställning den misstänkte har till en utlämning till Norge.

– Går han med på att bli utlämnad krävs det endast lite pappersarbete, enligt en nordisk arresteringsorder, för att lämna ut honom, säger Robert Loeffel, pressinformatör på polisen i Kronobergs län.

Motsätter han sig däremot en utlämning blir det mer komplicerat.

– Då blir det en juridisk process med en tingsrättsförhandling, säger Robert Loeffel.

Bra samarbete

Både svensk och norsk polis deltar för närvarande i utredningen. Svantesson är på sannolika skäl misstänkt för människorov och mord, både i Sverige och Norge. Polisen i Sverige ser dock att han utlämnas till Norge eftersom det grövsta brottet inträffade där.

De norska utredarna har ännu inte medverkat i förhör med den misstänkte men de kommer att göra det under dagen.

– Samarbetet med dem har fungerat klanderfritt i alla avseenden i det här ärendet, säger Robert Loeffel.

FAKTA

Nordiskt samarbete

Med en nordisk arresteringsorder avses ett rättsligt avgörande, utfärdat av en rättslig myndighet i en nordisk stat, som innebär en begäran om att en rättslig myndighet i en annan nordisk stat ska gripa och överlämna en eftersökt person för lagföring eller för verkställighet av en frihetsberövande påföljd.

Källa: Rättsnätet Notisum

ARTIKELN HANDLAR OM