Körde på 16-åring med kundvagn

I dag föll domen

NYHETER

Mitt i ruschen på Gekås i Ullared körde den 40-åriga kvinnan sin kundvagn rakt in i tonårsflickans rygg.

Enligt flickan hånflinade hon under attacken.

I dag dömdes den 40-åriga kvinnan till villkorlig dom för misshandel.

– Det känns trist jag är ju är oskyldig, säger kvinnan till Aftonbladet.

Kundvagnsbråket inträffade den 12 oktober i fjol, mitt inne på varuhuset Gekås i Ullared.

Vittnen till händelsen har beskrivit hur den 40-åriga kvinnan med full kraft körde sin fullastade kundvagn rakt i ryggen på en 16-årig flicka.

– Jag hörde hur det knakade i ryggen. Jag blev ­chockad. Man förväntar sig inte att det ska hända något sådant här på Gekås även om det är trångt ibland, sa flickan under rättegången.

Nekar bestämt

Upprinnelsen till händelsen, som åklagaren i fallet har kallat för "allvarlig och ful", ska ha varit att den 16-åriga flickan och hennes mamma tidigare kommit emot den 40-åriga kvinnans mamma med sin kundvagn, något tonårsflickan och hennes mamma själva menar att de inte gjort.

Som hämnd ska då den 40-åriga kvinnan kört sin egen vagn i flickans rygg.

Den då 16-åriga flickan fick uppsöka läkare efter kundvagnskrocken.

Den 40-åriga kvinnan har hela tiden bestämt nekat till att misshandeln ägt rum och gör så även i dag.

– Det känns ju trist att bli dömd när jag är oskyldig, säger hon till Aftonbladet.

Hon säger att den 16-åriga flickan och hennes mamma var de som stod för bråket.

– Det var hennes mamma som körde in sin kundvagn i ryggen på min mamma. Mamma började gråta och jag sa åt dem att "man kan väl säga ursäkta".

Döms för misshandel

Men vittnen till händelsen såg den 40-åriga kvinnan  ”med ett förvridet utseende” köra in kundvagnen i flickans rygg.

I polisförhör säger den 16-åriga flickan att det gjorde mycket ont då hon träffades av vagnen i ryggen och att den 40-åriga kvinnan hånflinade åt henne när hon vände sig om.

Varberg tingsrätt dömde i dag kvinnan för misshandel. Straffet blir villkorlig dom och 100 dagsböter á 75 kronor.

Kvinnan ska även betala ett skadestånd till flickan på 6700 kronor.

Normalt ska fängelse utdömas för misshandel men tingsrätten menar att det inte går att helt säkert säga att den 40-åriga kvinnans attack var helt oprovocerad.

FAKTA

Villkorlig dom:

■ ■ Den som döms till villkorlig dom har en prövotid på två år. Under prövotiden ska den dömde vara skötsam och försörja sig efter förmåga. Den villkorliga domen kan förenas med dagsböter och/eller med en skyldighet att utföra oavlönat arbete under viss tid (samhällstjänst).

■ ■ Det finns inte någon som särskilt kontrollerar att den dömde sköter sig under prövotiden. Men om åklagaren får kännedom om att den som fått villkorlig dom missköter sig kan han i tingsrätten ansöka om förändring av den villkorliga domen.  Tingsrätten kan då meddela varning, ändra en föreskrift eller besluta att den villkorliga domen ska ersättas med en annan påföljd.

■ ■ Om den dömde begår nya brott under prövotiden brukar tingsrätten upphäva den villkorliga domen i det nya målet och ersätta den med en annan och gemensam påföljd för all brottslighet.

(källa: domstol.se)