Reinfeldt: ”Sverige går inte med i en bankunion i nuläget”

Saknar svenskt inflytande i det nuvarande förslaget

NYHETER

Inte helt genombearbetat – det säger statsminister Fredrik Reinfeldt om förslaget om en enad bankunion i EU.

Och ser inte Sverige som en del i samarbetet – i nuläget.

– Om vi ska vara med vill vi ha inflytande, det har vi inte i det nuvarande förslaget, säger han efter mötet med förbundskansler Angela Merkel på tisdagen.

Foto: Scanpix
Fredrik Reinfeldt och förbundskansler Angela Merkel.

Inför VM-kvalet i fotboll mellan Sverige och Tyskland på tisdagskvällen träffades statsminister Fredrik Reinfeldt och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att gå en match om en gemensam bankunion i EU.

Under ett kort framträdande efter mötet sa Fredrik Reinfeldt att idén är bra, men att ”förslaget som ligger till bords inte är färdigt”.

”Vill inte ta hand om andras skulder”

Han vill bland annat att de frågan om vem som ska betala om ett medlemsland drabbas av en bankkris.

– Sverige vill inte täcka bankförluster för andra länder. Vi hade vår egen kris på 90-talet och vi bad inte om hjälp, vi lärde oss att ta hand om det själv, säger statsministern.

Som också poängterar att han ser positivt på mer samarbete inom EU och att Sverige vill vara en konstruktiv del av det arbetet – men inte som förslaget ser ut nu.

”Tuff match för Sverige”

Inför mötet avslöjade han att Sverige hade vissa krav som måste uppfyllas innan vi kan gå med. Dessa var bland annat att den svenska regeringen vill se skydd för svenska skattemedel, skydd för att behålla högre kapitalkrav på svenska banker samt verkligt svenskt inflytande.

– Om vi tar del i samarbetet ska vi ha verkligt inflytande, det har vi inte i det nuvarande förslaget, säger Fredrik Reinfeldt under det korta framträdandet.

Statsministern inledde med att säga att han var glad att var på plats för att träffa Merkel och för att gå på kvällens fotbollsmatch med förbundskanslern.

– Men jag är inte säker på att jag kommer vara lika glad i slutet av kvällen, jag tror att det kan bli en tuff match för Sverige.